— Jeg ante virkelig ikke at noen kunne være så tussete, sier administrerende direktør Helge S. Dyrnes og slår oppgitt ut med armene.

Foran ham står en høy og staselig tresokkel med navnet til børskommissær Frederik Meltzer ingravert. I omtrent 40 år har den gamle stortingsmannen betraktet alle som har besøkt Bergen Næringsråd, men i dag var det plutselig slutt. Da Dyrnes og medarbeiderne hans skulle ta fatt på arbeidsdagen var hodet rett og slett forduftet.

— Jeg pleier ofte å hilse god morgen til ham når jeg kommer på jobb, men det tok likevel en stund før jeg skjønte at bysten faktisk var borte. Man blir jo litt husblind etterhvert, sier direktøren med et smil.

Ingen tegn til innbrudd

Tyvene må ha hatt en stri tørn med å få med seg det massive hodet ut fra lokalene i sjette etasje. Ifølge Dyrnes er det tungt og uhåndterlig.

— Jeg var med på å flytte det en gang. Vi måtte være to mann for å få det av gårde, forteller han.

— Ja, det er ikke akkurat noe man smugler med seg ut under jakken, sier infor masjonsleder Kari Amble fra sidelinjen.

Tyveriet ble anmeldt i formiddag. Noen timer senere var politiet på plass for å sikre seg spor.

— Overflaten er for ruglete til at vi kan ta fingeravtrykk, men vi prøver å sikre oss eventuelle DNA-spor, sier politibetjent Knut Ellertsen, som aldri før har etterforsket et tilsvarende tyveri.

- Planlagt

Dørene inn til bygget i Olav Kyrresgate 11 låses hver ettermiddag, og det var i går ingen tegn til innbrudd. Politiet vil derfor gå igjennom utskriftene over hvem som har låst seg inn og ut i løpet av mandagskvelden.

— Det er selvfølgelig mulig å lure seg inn sammen med noen, sier Dyrnes.

Han har store problemer med å fatte motivet for å drasse med seg en diger byste fra sjette etasje.

— Hvis dette ikke er en eller annen form for spøk, tror jeg at det må være planlagt. Jeg har vanskelig for å tro at noen stjeler en slik byste på impuls. Det er kanskje mulig å selge slikt til samlere, undrer han.

Nå håper direktøren at oppslag i media fører til at Meltzers hode kommer til rette igjen.

— Det er fælt at den gamle mannen skal miste hodet, sier han.