— Den er litt stram under haken. Men ellers er den kjempekul, sier Mathias (6) og snurrer rundt i klatrestativet i barnehagen.

Med blå sykkelhjelm på kan han herje så mye han vil i stativet, også etter at de nye forskriftene om sikkerhet i barnehager blir satt i verk i august.

**Les også:

Heller hund enn barn**

Grense: 120 cm

Forskriften pålegger alle barnehager med lekeapparater, disser og stativ høyere enn én meter å utstyre barna med hjelm under lek utendørs. Pålegget er fase 2 i en prosess for å gjøre hverdagen tryggere for barnehagebarn, der første fase var utskifting av et stort antall lekeapparater.

«I barnehager der utendørs lekeapparater overstiger 1 meter og 20 centimeter i høyde, skal barnehageeier sørge for at de angjeldende barn er iført forskriftsmessig hodebeskyttelse,» heter det i forslaget til den nye forskriften som har vært ute på høring. Stortinget forventes å vedta forskriften i løpet av april.

Bergen kommune var blant kommunene som ikke hadde mulighet til å fjerne alle lekeapparater som er høyere enn den nye innskrenkingen på én meter. Løsningen blir derfor å utstyre barnehagebarna med hjelmer under lek utendørs, forteller barnehagebyråd Filip Rygg.

— Selv om vi har foretatt en omfattende oppgradering av uteområdene, og lagt ned sikkerhetsmatter under de fleste klatrestativ, er ikke dette nok til å tilfredsstille de nye, strengere kravene i sikkerhetsforskriften. Barnas sikkerhet må vi ta på alvor. Den eneste realistiske måten å få sikkerhetsgodkjent alle våre barnehager innen august, er å innføre et hjelmpåbud, sier han.

Foreldrene må selv kjøpe en godkjent hjelm og sende denne med ungene.

Barnehagestyrer Trond Øverli

Foreldrene må betale

Ved Olsvik barnehage er ordningen allerede innført som et frivillig tiltak, slik at foreldrene gradvis kan venne seg til den nye virkeligheten.

— Det er umulig for barnehagen å bekoste hjelmer til alle våre 170 barn. Derfor er det foreldrene selv som må kjøpe en godkjent hjelm og sende denne med ungene til barnehagen, forteller styrer Trond Øverli.

Foreløpig er det litt uklart hva slags type hjelm som godkjennes. Sykkelhjelmer for barn kan fås fra kroner 200 og opp til 1000 kroner, og de gir god beskyttelse mot støt og slag. Hvorvidt hockeyhjelmer og slalåmhjelmer også kan brukes, ønsker kommunen nå å få et klarere svar fra Barne- og familiedepartementet om.

  • Det er fortsatt litt usikkert hva slags type hodebeskyttelse det er snakk om. Vi vil presse på departementet slik at de kommer med god informasjon til befolkningen i god tid før disse nye reglene innføres, sier Rygg.

**Les også:

Vil bråket til livs**

— Polstret barndom

Selv om de nasjonale forskriftene er nye, er hjelmpåbud i barnehager ikke et ukjent fenomen. I 2009 kjøpte Åsen barnehage i Nedre Eiker inn hjelmer til alle sine barn. Årsaken var at den strenge vinteren hadde gjort uteområdene speilglatte.

  • Vi ser på dette som et godt sikkerhetstiltak. Hovedhensikten er at barna skal få leke fritt, men under litt tryggere rammer, sa styrer i Åsen barnehage, Ellen Pettersen, til barnehage.no.

Tiltaket møtte derimot kritikk fra eksperter.

  • Hadde barna brukt hjelmen kun i akebakken, hadde det kanskje vært greit. Men jeg er svært kritisk til at de skal gå rundt med denne hele tiden, sa høgskolelektor ved Dronning Mauds Minne høgskole, Ellen Beate Hansen Sandseter.

Hun har forsket mye på barns risikofylte lek og voksnes holdninger til dette, og mener at hjelmbruk kan være et tegn på et begynnende sikkerhetshysteri.

  • Vi må ta debatten nå. Ellers risikerer vi at sikkerhetstiltakene tiltar, og plutselig har vi ingen grenser for hvordan man skal polstre barna, sa hun.

Er det fornuftig å utstyre barna med hjelm? Si din mening i feltet under!