• Ei ung jente er død. Hjelmeland er lammet av sorg. Dette er en liten kommune. 2800 innbyggere. Vi lever tett på og blir involverte i hverandre, sier sokneprest Rune Andreassen.

TOR INGE JØSSANG

Anne Slåtten skulle begynt som sommervikar på Hjelmeland Omsorgssenter 21. juni.

— Hun har vært med oss flere somre. Det var ei flott jente, som gjorde en veldig god jobb. Vi har ventet på at hun skulle komme. Nå er det stor sorg blant beboere og ansatte på senteret. Det er trist og uforståelig, sier soneleder Palma Ommundsen gråtkvalt.

Alle på senteret har fått tilbud om hjelp. Kommunelege I, John N. Nessa, som leder kommunens kriseteam, var til stede på en samling på omsorgssenteret.

— Foreløpig er folk i Hjelmeland i en sjokkfase. De har ikke fått bearbeidet hendelsen. Det viktigste kriseteamet vil formidle er at folk bør snakke sammen og være frimodige med å ytre det de grubler på. Erfaringsmessig kommer det reaksjoner som folk ikke var klar over at de ville få. Det rører ved grunnleggende verdier når en ung jente blir så meningsløst drept, sier John N. Nessa.

Lill Bjerga Vastveit var klassestyrer for Anne Slåtten da hun gikk på Strand videregående skole i 1997-98.

— Det var ei flott jente. Flink. Aldri borte fra skolen. Pliktoppfyllende. Grei. Viste omsorg for andre. Ei man kunne stole på. Rolig og avbalansert. Dette er fryktelig trist, sier Vastveit.

Lensmann Birger Haugvaldstad opplyser at etterforskningen styres fra Sogn og Fjordane, men at det lokale politiet underrettes. Haugvaldstad er en av dem som stiller på minnestunden på Randøy i kveld.

— Det viktigste er å være til stede. Og få et inntrykk av hva folk lurer på. Dørene på lensmannskontoret står åpne ellers også.