Elis ektemann, Odd Rune Duesund, hadde stått ekstra tidlig opp denne fredagsmorgenen. Han stod på kjøkkenet med frokosten da noen plutselig banket på ruten. Han ropte opp til konen og ba henne komme ned. Så åpnet de døren i vinterhagen.

Utenfor stod to forkomne menn. Saltvannet rant av dem og de frøs så de ristet. Mennene så ut som om de nettopp hadde kommet opp fra havet. Og det hadde de — faktisk.

Vet ikke hva som skjedde

— Du kvepper jo når noen plutselig banker på så tidlig og du ikke vet hvem det er, sier Eli Duesund til Bergens Tidende.

På havets bunn, 50 meter fra familien Duesunds hus i enden av Håkonshellaveien, ligger vraket av den 27 fot store sjarken de to mennene brukte på sin nattlige ferd. Etter planen skulle de reise fra Os til Måløy for å selge båten. De kom aldri lenger enn til Vatlestraumen.

Hva som egentlig skjedde i nattemørket, vet ingen. Foreløpig er ulykkens eneste kjensgjerning at båten har støtt mot noe, og fått så store skader at den tok inn vann og sank etter kort tid. Mennene hadde ikke annet å gjøre enn å kaste seg i det iskalde vannet og svømme de få meterne inn til land.

2 i promille

— Undersøkelser dykkere gjorde av båten viser at den har store skader i skroget, og har støtt mot noe, sier lensmannsfullmektig Tore Salvesen ved Laksevåg lensmannskontor til Bergens Tidende.

Politiet jobber nå videre ut fra to forskjellige teorier - at båten har kollidert med et annet fartøy, eller at den har gått på et skjær.

Én ting står imidlertid ganske klart for politiet allerede nå: De to osingene hadde lesket strupene godt før avreise.

— Den 48-årige båtføreren har i avhør vedgått at han var beruset. Han hadde 2 i promille ved måling fredag morgen, sier Tore Salvesen.

Kunne gått verre

Passasjeren hans, en 42 år gammel mann, lå og sov bak i båten da ulykken skjedde. Da politiet senere fraktet dem til legevakten, etter at ekteparet Duesund hadde erstattet de gjennomvåte klærne med gode varmedresser, skjulte de ansiktene sine for pressen med et teppe. De syntes nok hele episoden var pinlig. Men ifølge Eli Duesund kunne det hele gått langt verre.

— De har vært utrolig heldige. Her i fjorden kan det være veldig værhardt, men sjøen var veldig stille da ulykken skjedde, sier hun.

Tråler sjekket ut

Mennene hevder overfor politiet at de ble rent i senk av en tråler. Ifølge Bergen Radio skal imidlertid mannskapet på tråleren tidlig ha forklart at den ikke har vært involvert i sammenstøtet, og politiet fant senere ut at fiskebåten befant seg i et helt annet område.

— Tråleren er nå sjekket helt ut av saken, forteller Salvesen.

I mellomtiden ligger sjarken tilsynelatende pent parkert ved kai et steinkast fra Håkonshella, riktignok en meter eller to under vann.

De to ungene i huset i Håkonshellaveien, Lasse (11) og Linn (9) håper båten blir fjernet til neste badesesong. De kom seg i alle fall kjapt opp av sengene i går morges.

— Mannen min gikk opp i 2. etasje og fortalte at to menn hadde gått ned med en båt og var på kjøkkenet sammen med to politimenn og to fra ambulansen. De ville jo ikke tro det. Men da de kom ned på kjøkkenet gjorde de store øyne, sier Eli Duesund.

KVAPP: Vi kvapp litt når de to mennene banket på. De så litt shabby ut, men det var jo ikke så rart siden de hadde vært i sjøen, sier Eli Duesund. Hun bor sammen med familien sin helt nede ved sjøen i Håkonshellaveien.
Foto: Tor Høvik