• De overlevende sjøfolkene vi fikk på land var tynnkledde, gjennomvåte og forfrosne. To av dem var tydelig i sjokk.

John-Sverre Johannessen (49) og Atle Hansen (56) var to av de første som kom til og hjalp til i redningsdramaet som utspilte seg i Vatlestraumen, rett utenfor Hilleren i går ettermiddag.

Fra stuen var de øyenvitner til at «Rocknes» i løpet av sekunder krenget over på siden og kantret.

I T-skjorte

— I kikkerten så jeg at det sto to mann på kjølen av det kantrete skipet og veivet og ropte om hjelp, forteller Atle Hansen. Konen Åse Hansen ringte straks nødnummeret.

Både Hansen og naboen John-Sverre Johannessen stormet umiddelbart de tre-fire hundre meterne ned til industrikaien i Hilleren. De ankom kaien før ambulanser og redningsmannskaper var på plass.

— Da vi kom ned, var redningsskøyten i ferd med å legge til kai. Vi fikk de seks sjøfolkene opp på land. De var gjennomvåte, én var bare iført T-skjorte, flere av de andre hadde bare tynne kjeledresser på seg. Ingen hadde rukket å ta på seg redningsvester før de havnet i sjøen.

Sammen med en tredje person fikk de brakt de syv sjøfolkene inn i kontorlokalene på kaien.

- Ramset opp navn

— De var nedkjølt, skalv og hakket tenner. Vi ga dem varme tepper og te, og forsøkte å hjelpe dem så godt vi kunne. De ramset opp mange navn, men det var vanskelig å oppfatte hva de sa. Et par av sjøfolkene bar tydelig preg av å være i sjokk. Bortsett fra en person, var de filippinere, sier de to.

Etter at ambulansene kom til stedet, ble de medtatte sjøfolkene straks kjørt til Haukeland Universitetssykehus.

I går kveld satt de to hjemme i eneboligen til Atle Hansen og snakket ut om redningsdramaet og fulgte nyhetssendingene på tv.

— Jeg er fortsatt shaky. Det tar nok en stund å få dette ut av systemet, sier Johannessen stille.

«Febrilsk fløyting»

Fra eneboligene i Hillerenveien har de utsikt til Vatlestraumen og skipstrafikken. De hadde aldri trodd et så dramatisk forlis skulle skje her, aller minst på blikkstille sjø.

— Det var helt uvirkelig. Jeg satt i stuen og hørte febrilsk fløyting. Fra skipet krenget over, til den lå med baugen i været, gikk det toppen ti sekunder. Det var helt utrolig, jeg kan ikke forstå et så stort skip kan gå trill rundt rundt så fort, sier Hansen.

— Det var helt uvirkelig, som på film. Jeg tenkte «er det sant det jeg ser», sier John-Sverre Johannessen.

TETT PÅ DRAMAET: John-Sverre Johannessen og Atle Hansen hjalp flere av de overlevende i land i Hilleren. - Forliset var helt uvirkelig. Alt gikk så fort, forteller de to øyenvitnene.<p/>FOTO: EIRIK BREKKE