— Bhekis liv er blitt helt forandret. Han er lettet og glad, sier Agathe Larsen, som snakket med han telefonen fra Zimbabwe senest for et par dager siden.

Den 28 år gamle sykepleieren fra Bergen kom i kontakt med Bheki da hun jobbet som frivillig i Zimbabwe i det sørlige Afrika for Sabona - en liten norsk hjelpeorganisasjon som Ynghild Solholm fra Asker driver alene.

Svults på åtte kilo

Bhekis svulst som sitter i pannen, begynte å utvikle seg da han var to år og har vokst gradvis til en kjempeutvekst på over åtte kilo.

Kirken til Bheki kontaktet den norske organisasjonen og spurte om hjelp. Zimbabwesiske leger forsøkte først gjennom syv år å fjerne svulsten. De hadde verken den ekspertisen eller det medisinske utstyret som skulle til, forteller Agathe, som til daglig jobber som dialysesykepleier på Haukeland Universitetssykehus.

Agathe og Sabona søkte om hjelp på flere sykehus både i Afrika og Europa uten å lykkes. Først da hun kom hjem til Haukeland, kom hun i kontakt med overlege Paul Egil Gravem som formidlet forbindelse med en kollega, Prema Dhanra, j i India.

Opererte gratis

— Jeg kunne nesten ikke tro mine ører da jeg kontaktet henne og hun svarte:

«Bare kom. Vi tar oss av alle utgifter for operasjon og opphold for Bheki». Det var bare helt fantastisk, sier Agathe.

Hun og venner både i Norge og Afrika startet straks forberedelsene og pengeinnsamlingen til dekning av utgifter til reise fra Zimbabwe og opphold på Christian Medical College Hospital i byen Vellore i nærheten av Madras, hvor operasjonen skulle foregå.

Agathe og en fra Bhekis kirke var med som ledsagere da Bheki dro til India for behandling.

Han ble operert 26.oktober. Selve operasjonen tok over syv timer og var svært komplisert. Men den gikk fint.

— «Nå kan jeg endelig stå foran mennesker uten å være flau», var det første han utbrøt etter han våknet opp, forteller Agathe.

— For ham var det som å våkne opp til en ny verden. Han kunne flytte hodet uten samtidig å måtte løfte opp svulsten, sier hun.

Kritisk

Men situasjonen utviklet seg til å bli svært kritisk noen dager seinere.

— Bheki fikk hjernehinnebetennelse som viste seg å være svært aggressiv. I tre uker ble han behandlet med tre typer antibiotika før betennelsen slapp taket. Vi kan nesten ikke beskrive med ord hvor glade de var når han endelig var bedringens vei, sier Agathe.

Det var umulig å fjerne hele svulsten fordi Bhekis skalleben og kinnben var ødelagt. Legene måtte derfor beholde noe av den for å beskytte hjernen og hjernehinnen.

Det er også en fare for at svulsten igjen begynner å vokse. Men en ny operasjon vil ikke bli så omfattende og komplisert som den første.

To måneder etter den dramatiske operasjonen er Bheki tilbake i hverdagen i landsbyen sin hjemme i Zimbabwe. Agathe kom også hjem til Bergen for en måned siden.

Håper på Haukeland

— Bheki og familien hans er svært, svært fattige. Begge foreldrene hans er døde. Bheki har hele tiden, også da han hadde svulsten, forsørget seg selv og søsknene sine ved å selge grønnsaker, sier Agathe.

Hun kan ikke slippe han nå. Derfor vil hun om mulig også i årene fremover støtte han både med medisinsk og økonomisk hjelp.

— Jeg ønsker å følge ham opp slik at han får den medisinske hjelpen han trenger også i fremtiden. Det beste ville være om det var mulig å få utført en plastisk operasjon og få satt inn bein som kan beskytte hjernen hans. Dersom det lar seg gjøre, håper jeg at denne operasjonen kan utføres på Haukeland.