Statsraaden er alltid et flott syn, men kuldegysninger på ryggen og tårer i øynene klarer hun ikke alltid å bringe frem. Da skipet lørdag ankom hjembyen med sjantisang ble de møtt med applaus og varme.

Latteren kom da skipet gjorde en sjarmørsving ved Zachariasbryggen, og kadettene fra Sjøkrigsskolen stemte opp med What shall we do with the drunken sailor. Om de søkte eksperthjelp, eller tenkte på det nye Statraad Lehmkuhl-ølet som har høstens seilas på etiketten, vet vi ikke.

Vant i Finland

Sjøforsvaret har inngått avtale om å leie skip og mannskap i 16 uker hvert år i fem år. Første seilas er nå gjennomført. Til Nordisk Kadettmesterskap (NOKA) i Hamina i Finland ankom de ikke bare med det flotteste skipet, men de vant også sammenlagt idrettskonkurransene foran Sverige, Danmark og Finland.

— Vi sang da vi ankom Finland også, men dette var mye gøyere, forteller Anne Katrine Moe(21). På industrikaien i Hamina besto velkomstkomiteen av en dame i knallgul t-skjorte.

Smertefritt samarbeid

Seilaset til Finland har også vært en prøve på hvordan integreringen mellom den militære og den faste besetning ville fungere. Et samarbeid begge parter omtaler som smertefritt og meget tilfredsstillende.

— Hal kommandoflagg, kommanderte orlogskaptein Lars Flostrand da kadettene sto i rett på Bradbenken, og kaptein Marcus Seidl og hans besetning sto oppstilt på dekk.

Over til Karibia

Fram til 8. september skal «Statsraad Lehmkuhl» drives på vanlig måte før Sjøforsvaret igjen går om bord for de resterende 13 ukene. Da skal befalsskoleelever fra Horten først være med på å seile skuten via Portsmouth i England til Kanariøyene.

I Las Palmas bytter de med 78 kadetter og 15 offiserer og lærere fra Sjøkrigsskolen i Bergen. De legger ut på et ti ukers tokt over Atlanterhavet til Barbados og Antigua i Karibia, og videre til Norfolk i USA. Returen blir via Brest i Frankrike før de ankommer Bergen igjen den 3. desember.

Lærer mer enn data

Hensikten med seilaset er at kadettene skal lære seg grunnleggende sjømannskap. I tillegg får kadettene også undervisning i fagene lederskap, etikk, internasjonal politikk, engelsk og navigasjon.

— Dagens kadetter er nesten uten unntak utrolig flinke bak en datamaskin, men havets og vindens krefter har de liten føling med. Det er dette vi ønske at de skal lære. Dessuten håper vi at et slikt synlig og eksotisk seilas kan hjelpe på rekrutteringen, sier flaggkommandør Atle Karlsvik, sjef for Sjøforsvarets skoler til BT.

STILIG: Langsomt og rolig seg «KNM Statsraad Lehmkuhl» inn på Vågen lørdag, før «prikkene» overrasket med tradisjonell sjantisang. Ikke alle hadde gull i strupene, men barskt var det.
FOTO: ARNE NILSEN