At båter skifter navn og eiere bortimot like ofte som enkelte skifter sokker, er en kjent sak. Men hvis man begynner å grave i hvilke navn skipene har hatt tidligere, kan man finne mange interessante historier.

Ikke minst gjelder dette to av turistskipene som besøkte Bergen tirsdag, MS «Athena» og MS «Discovery».

La oss begynne med det første. MS «Athena» ble opprinnelig sjøsatt i 1948 under navnet «Stockholm». Skipet var den gang det største som var bygget i Sverige noensinne.

Kolliderte i tykk tåke

Skipet var imidlertid det minste i cruisetrafikken på Atlanterhavet, og levde en heller anonym tilværelse frem til kvelden den 25. juli 1956.

Den skjebnesvangre kvelden hadde «Stockholm» og det mye større italienske cruiseskipet «Andrea Doria» kurs farlig nær hverandre i tykk tåke utenfor Nantucket i Massachusetts i USA.

Styrmennene kunne se hverandre på radaren, men de hadde ikke radiokontakt. Uten mulighet til å kommunisere foretok begge skipene unnamanøver samtidig, og resultatet ble at de i stedet svingte rett mot hverandre.

Da skipene kom så nær at de var synlige for hverandre gjennom den tykke tåken, var kollisjonen uunngåelig.

Isbryter

Stockholm var utstyrt med spiss og kraftig baug for å kunne bryte seg gjennom tykk is. «Andrea Doria» ble truffet midtskips i en vinkel på ca. 90 grader, og siden på cruiseskipet ble flerret opp. Det store skipet begynte umiddelbart å ta inn vann og fikk sterk slagside.

39 passasjerer om bord i «Andrea Doria» og fem av mannskapet fra Stockholm ble drept i sammenstøtet. Ytterligere to passasjerer omkom i den påfølgende redningsaksjonen, og flere hundre personer ble skadet.

«Andrea Doria» sank elleve timer etter sammenstøtet, etter en vanskelig og risikofylt redningsaksjon der 1660 passasjerer og mannskap ble reddet og ført til New York med andre skip og redningshelikopter.

Nær Titanic-katastrofe Kollisjonen har blitt en av skipshistoriens mest berømte, og kunne fort endt opp som en ny Titanic-katastrofe om det ikke hadde vært flere andre skip i nærheten.

Det var den siste store ulykken med passasjerskip før fly overtok som foretrukket reisemåte for de fleste.

Den kjente amerikanske pressefotografen Harry A. Trask fikk Pulitzer-prisen i 1957 for flyfotoene han tok av den synkende «Andrea Doria».

Kjærlighetsskipet Historien om det andre turistskipet som besøkte Bergen tirsdag er adskillig mindre dramatisk, men desto mer glamorøs.

MV «Discovery» hadde tittelrollen i den heller kitschy TV-serien «Love Boat», som ble produsert av amerikanske ABC Television Network fra 1977 til 1986. Serien handlet om livet og intrigene mellom mannskap og passasjerer om bord i et cruiseskip.

Som tittelen antyder var det ikke sjelden romantikk i sjøluften. Den gang var navnet «Island Princess», og skipet var ett av flere som ble brukt som kulisse under innspillingen.

Gamle stjerner

Serien fikk en viss suksess i USA, delvis på grunn av at filmstjerner fra tidligere tider ofte dukket opp i uventede gjesteroller. Gene Kelly, Lloyd Bridges, Ursula Andress, Britt Ekland, Ginger Rogers, countrystjernen Tanya Tucker og designeren Gloria Vanderbilt var blant mange kjente personer som dukket opp kjærlighetsskipet.

Også mange senere såpestjerner fikk sin debut i «Love Boat», blant dem David Hasselhoff fra «Baywatch» og Teri Hatcher fra «Frustrerte fruer».

Da det amerikanske fenomenet såpeopera skulle lanseres på norsk TV på åttitallet, nådde ikke «Love Boat» opp i konkurransen med «Dynastiet», «Falcon Crest» og «Dallas». Men på midten av nittitallet børstet TV 2 støv av serien, og brukte den som «reklamefyll» etter leggetid for de fleste av oss.

Her er åpningssekvensen fra «Love Boat»:

Kilder: Wikipedia.org, Imdb.com

SLAGSIDE: Det italienske cruiseskipet «Andrea Doria» fikk slagside og sank etter kollisjonen med «Stockholm».
SCANPIX
STORE SKADER: Cruiseskipet Stockholm fikk også store skader i sammenstøtet, men klarte å holde seg flytende.
KJÆRLIGHETSSKIPET: Tidligere «Love Boat», nå MV «Discovery» fotografert i Melbourne i Australia.
Wikipedia commons