I panelet satt Asbjørn Olsen (fra venstre), journalist i TV 2, som har jobbet spesielt med MC-miljøet de siste to årene. Sjefredaktør i Bergens Tidende, Gard Steiro, advokat John Christian Elden, som representerer Payback Norge, en interesseorganisasjon for bikere. Der satt også Hells Angels-talsmann Rune "Supern" Olsgaard, politistasjonsjef Olav Valland og Kommunaldirektør Robert Rastad.
Siri Hardeland

I panelet satt Asbjørn Olsen, journalist i TV 2, som har jobbet spesielt med MC-miljøet de siste to årene. Sjefredaktør i Bergens Tidende, Gard Steiro, advokat John Christian Elden, som representerer Payback Norge, en interesseorganisasjon for bikere. Der satt også Hells Angels-talsmann Rune «Supern» Olsgaard, politistasjonsjef Olav Valland og kommunaldirektør Robert Rastad.Utgangspunktet for debatten, som ble arrangert av Norsk Journalistlag, var forholdet mellom norsk presse og MC-miljøet.

— Vi bekjemper kriminalitet

Blant de som hadde tatt turen til debatten, hadde omtrent halvparten av de fremmøtte på seg vest eller jakke tilhørende diverse MC-klubber, både fra Hells Angels og Hog Riders, som begge er etablerte klubber i Bergen. Utenfor sto syklene på rad og rekke.

Talen fra MC-miljøet var klar: pressen, politiet og forvaltningens kritiske holdning til énprosentsklubbene er uberettighet.

Både Hells Angels og Hog Riders er definert som énprosentsgjenger, som er betegnelsen på kriminelle MC-gjenger. Talsmann for Hells Angels i Bergen, Egil Holmefjord, mener politiet trakasserer klubbmedlemenne. Politiet, her representert ved politistasjonsjef Olav Valland, var ikke helt enig.

— Vi bekjemper kriminalitet, ikke de som liker å kjøre motorsykkel, sa Valland.

PÅ DEBATT: Hells Angels kom vestkledde til debatt.
Siri Hardeland

— Får komme mer til orde

Journalist Dag Bjørndal i BA ledet debatten og innledet med å spørre de fremmøtte om hvordan de synes pressen behandler MC-miljøet.

Kommunaldirektør Rastad og HA-talsmann Olsgaard var skjønt enige om at at dekningen av saker som handler om MC-miljøer kan virke noe sensasjonspreget.

— Men vi får komme mer til orde enn vi gjorde før. Det synes jeg er bra, sier Olsgaard.

Han mener pressen i stor grad lar seg styre av politiets mediestrategi for å bekjempe MC-klubber. Som Olsgaard selv sier ikke er kriminelle.

Sjefredaktør i BT, Gard Steiro, mener dekningen er balansert.

— Vi skal dekke disse klubbene kritisk, men også politiets kamp mot dem. Og det gjør vi, sier Steiro

Han får støtte fra Valland, som sierat han ikke opplever at politiet har noen styrt mediestrategi mot bergenspressen.

- Åpne dørene

Steiro poengterte ved flere anledninger at BT har jobbet med å få klubbene i tale, men at de ofte avstår fra å kommentere sakene BT skriver.— Hvis dere virkelig ønsker å fortelle hva dere driver med, skulle jeg ønske dere åpnet dørene enda mer, henvender han seg til de vest- og jakkekledte i salen.

Talsmann for Hog Riders, Øyvind Artnzen, svarte med å invitere redaktøren på å «stikke innom på en kopp kaffe».

Gard Steiro stilte også spørsmål ved «brorskapet» innad i klubbene.

— Blir dere ikke i det minste litt oppgitt når andre i organisasjonen ødelegger merkevaren ved å involvere seg i kriminalitet hele tiden? Eller vender raseriet seg kun mot politiet, spurte han.

HA-talsmann Rune Olsgaard forklarer at det innad i klubben er som famillie, som prøver å støtte hverandre når noen gjør noen galt. Men medlemmer har også blitt ekskludert som følge av lovbrudd, sier Olsgaard.

— Det er ikke populært, men utad står vi samlet.