Nordlandsjekten «Gjertrud av Ranen» ble selvsagt ønsket velkommen på ekte hanseatisk vis da den la til kai ved Bryggen i dag: Med buekorps, trompetfanfare og sang — og ikke minst en tidsriktig kledd velkomstkomité.

Ved innseilingen ble Gjertrud møtt av vengebåten «Enigheden» med åtte mann fra Bergen kystlag, som etter gammel tradisjon rodde den inn til havnen.

- VELKOMMEN OM BORD: Mette Rørbergeng i «Gjertrud av Ranen» gleder seg til noen dager i Bergen etter to uker til sjøs. – Vi har med oss lokal mat og ønsker alle velkommen om bord.
SILJE KATRINE ROBINSON
TØRRFISK-INSPEKTØR: Nordahl Antonissen i Tørrfiskens venner godkjente tørrfisken før den slapp i land. – Den så megen bra ut, bare et par leverflekker her og der, sier han.
SILJE KATRINE ROBINSON

Kopi fra 1700-tallet

«Gjertrud av Ranen»ble sjøsatt i 2004, og er en kopi av en nordlandsjekt fra 1700-tallet. Torsdag 20. juni la den ut fra Hemnes på Helgeland, med 40 kilo tørrfisk i lasten.

Her kan du lese bloggen om Gjertruds ferd til Bergen. På land ventet det akevitt og klemmer — vel fortjent etter to uker til sjøs.

— Dere bergensere kan virkelig det å ta imot en nordlandsjekte. Denne velkomsten er rett og slett kronen på verket, sier Mette Rørbergeng fra Gjertruds venner, trygt på land etter ferden.

Viktig handel

Målet med Gjertruds ferd er å få oppmerksomhet om den tradisjonelle handelsveien langs kysten og betydningen av tørrfisk som handelsvare både for kjøpmennene i Bergen og fiskerne i Nord-Norge.

Det var Olav Kyrre som bandt handelen til Bergen, og ingen utlendinger fikk seile nord for byen.

— Dermed var det her tørrfisken byttet hender, og ble sendt videre til havner over hele Europa og Russland, sier Nordahl Antonissen, leder for Tørrfiskens venner.

— Dette la grunnlaget for at Bergen ble en stapelhavn - et sted der varer byttet hender.

Tøff tur

Jektene nordfra kom tradisjonelt til Bergen to ganger i året, med småfisk og tran om våren og storfisk om høsten. Tilbake fikk de varer som korn, bygg, hvete, salt, hemp, klær og ikke minst brennevin.

Underveis har mannskapet fått kjenne på hvordan de hadde det i tidligere tider, i skipene som gikk i skytteltrafikk mellom Nord-Norge og Bergen.

skip03.jpg
SILJE KATRINE ROBINSON

— Vi har vært både våt og kald, og over Stad fikk hun Gjertrud virkelig brynt seg. Nå gleder vi oss til noen flotte dager i Bergen, sier Rørbergeng.

Sjeldent syn

Nøyaktig når det sist kom en nordlandsjekte til Bergen med tørrfisk i lasten, er uvisst. Det som er sikkert, er at det som før var et vanlig syn i dag hører til sjeldenhetene på Bryggen.

Nordlandshandelen pågikk i flere hundre år og sluttet i slutten av 1800-tallet.

Tørrfisken ombord skal tilHanseatisk MuseumogBryggen Tractørsted. På Tractøren skal det lages retter av tørrfisken.

«HANSEATER-GUTT»: Hanne Moore (10) hjalp mormor i velkomstkomiteen fra Bryggens venner. – Jeg tror jeg skal være en gutt, men jeg er jo jente, da, sier Hanne. Hun synes jekten som la til kai er stor og fin, selv om hun ikke liker tørrfisk. - Nei, det er altfor salt.
SILJE KATRINE ROBINSON