Det begynte hos Grieg, komponisten. Der unge fløytister oppe i trærne spilte Morgenstemning, mens toget passerte gjennom allèen.

For dette var ikke noe vanlig 17.mai-tog, mellom to skoler i en bydel. Dette var 100 årsmarkeringen, som iherdige sjeler på og ved Paradis skole tok initiativ til alt for fire år siden.

Som ble ett av det offisielle Norges tre markeringer i går. De andre var på Eidsvoll og i Oslo.

Og utgangspunktet var gratis: På et par kilometer øst for Nordåsvannet levde og virket fire av nasjonens mest kjente menn: Edvard Grieg, Bjørnstjerne Bjørnson, Nordahl Grieg og Christian Michelsen.

Alle fires bosted ble besøkt i går, og alle fires verk ble berømmet.

Det er grunn til å berømme de som sto bak det hele, og de mange unge som gjennomførte denne historiske reisen.

Ja vi elsker, Nordahl Grieg

Ved Wernersholm på Hop sto Bjørnstjerne Bjønson og tok imot. Her skrev han «Ja vi elsker» i 1859, og selvsagt ble nasjonalsangen avsunget på tunet.

Da vi passerte Nordahl Griegs karakteristiske hjem i Nordahl Griegsvei, naturligvis, sto en ung Nordahl i feltuniform og proklamerte egne dikt. Et barnekor sang «Til Ungdommen» og ikke et øye var tørt.

Faun fløt

Ved Gamlehaugen var spenningen knyttet til særlig én post på programmet: Ville borgermester Herman Friele komme tørrskodd i land fra Christian Michelsen restaurerte lystyacht «Faun»? Den hadde jo en temmelig dramatisk prøveseilas sist helg.

Jo da, fra Fagernes til Gamlehaugen stevnet den stolte sjaluppen over et rolig Nordåsvann, og Friele kunne hoppe i land til jubel og allmenn begeistring

Moderne Michelsen

Et fartsfylt og fargerikt Michelsen-show avsluttet den historiske dagen, med moderne musikk og ikke uten humor og ironi. Gjennomført med stil av elever fra både Paradis og Hop skoler.

Statsråd Erna Solberg holdt en prisverdig kort 17.mai-tale, og lovet å jobbe for at Bergen igjen skal bli landets hovedstad.

Ikke rart alle stemte høylytt med i både «Nystemten» og «Ja, vi elsker», — i den rekkefølgen.

Politiets anslag var fem tusen fremmøtte i parken ved Gamlehaugen

— Jeg er kjøpmann og legger til moms, vi var minst 7000, sa borgermester Friele til BT, etterpå. Stilig var det, uansett.