INGUNN RØREN ingunn.roren@bergens-tidende.no

To måneder før Norge formelt trer inn i Schengen-samarbeidet, tyvstartet Bergen politidistrikt med en varetektsfengsling av en mann som er siktet for organisert menneskesmugling i Tyskland.

Han ble pågrepet i en bolig på Laksevåg onsdag, og fremstilt for fengsling torsdag. Bergen forhørsrett ble dermed den første rettsinstansen i Norge som fikk en slik kriminalsak i fanget.

Siktet for smugling av 367 mennesker Den 40 år gamle irakeren er siktet for å ha vært med i en gjeng som skal ha smuglet 367 personer, for det meste syriske kurdere, inn i Tyskland. Gjengen skal også ha spesialisert seg på å organisere innreise til Skandinavia for ulovlige innvandrere. Prisen per hode skal ha vært flere tusen tyske mark.

Tyske myndigheter mener at den 40 år gamle irakerens oppgave var å formidle transport for 126 av disse personene til Tyskland via Italia.

Irakeren har to koner og ti barn i alderen 1 til 17 år i Norge. Han kom til Norge 20. september, og hevder at han kom hit for å finne familien sin.

Avslørt av asylsøknad Irakeren er ikke mistenkt for noen kriminelle forhold i Norge, men politiet sjekket ham opp mot det splitter nye Schengen informasjonssystem (SIS) da han søkte om asyl i Norge. Da viste det seg at 40-åringen var ettersøkt av tysk politi og at han var mistenkt for menneskesmugling.

40-åringen hadde allerede fått innvilget oppholdstillatelse i Norge, så sjekken mot registeret ble foretatt i etterkant.

Ordningen er så ny at politiet ikke er à jour ennå, men i tiden fremover vil alle som søker oppholdstillatelse i Norge bli sjekket mot SIS mens søknaden behandles.

Fire uker i varetekt Irakeren nekter straffskyld, og ba pent om at han måtte bli trodd da han sa at han ikke kjente til menneskesmugling i det hele tatt.

Politiinspektør Einar Råen fikk forhørsrettens medhold i at mannen skal holdes i varetekt i fire uker, mens norske myndigheter undersøker om det er grunnlag for å utlevere 40-åringen til Tyskland. Irakeren påkjærte fengslingskjennelsen.

Tyvstart i Bergen — Formelt trer ikke Norge inn i Schengen-samarbeidet før 25. mars, men lovendringen har allerede trådt i kraft, og dataverktøyet er på plass. Det ga oss mulighet til å tyvstarte litt her i Bergen. Vi er to måneder tidligere ute enn resten av landet, sier kriminalsjef Svein Krogvold.

Schengen-avtalen åpner for utvidet politisamarbeid på tvers av landegrensene. Mens grensekontrollene trappes ned over hele Europa, gir nytt dataverktøy politiet mulighet til å sjekke forhistorien til personer som pågripes. Hvert land legger inn opplysninger om personer som er ettersøkt eller utvist fra landet.

— Avtalen forenkler prosedyrene for utlevering. Hvis den som er pågrepet ikke motsetter seg utleveringen, kan han i teorien umiddelbart sendes til landet han er etterlyst i. Om vedkommende motsetter seg utlevering, må man følge vanlig prosedyre som angitt i utleveringsloven. Da har man 18 dagers frist på seg å utforme en utleveringsbegjæring, sier Krogvold.