— Det er en fantastisk flott måte å markere buekorpsbevegelsen på dette, sier hovedkomiteens formann Rune Løseth og skuer ut over en velfylt festplass. Han tror flere vil begynne i buekorps når de ser hvordan de markerer seg på en dag som denne.

Historisk

Buekorpsene representerer en gammel tradisjon i Bergen. I år er det 150 år siden det første korpset, Dræggens Buekorps, ble dannet. Derfor er Buekorpsenes Dag historisk. Men den er historisk på langt flere måter. I år er det 60 år siden Buekorpsenes Dag første gang ble arrangert med Nordnæs-gutt Odd Eide Knudsen som initiativtaker.

Buekorpsene dag arrangeres hvert fjerde år. I år er jentebuekorpsene med for første gang. Det er det også historisk sus over.

— Korpsene har tatt en viktig beslutning ved å trekke alle med på denne felles mønstringen, sier Martin Alvær, sjef i Skansens Bataljon. Den 18 år gamle gutten er også avisbud for BT og russ av året. Han har feiret med måte og er våken og opplagt på den store dagen.

Dagen avsluttes ikke før en halv time over midnatt og er på alle måter krevende. Her er marsjering i gatene, oppstilling og konkurranser på Festplassen, ny marsjering til Festplassen, fellesparade og avslutning i Grand Selskapslokaler.

Disiplin og fellesskap

— Jeg har lært mye og fått mange gode venner i buekorpset. Korpsene betyr noe for byen. Det er viktig at de i fremtiden også klarer å mønstre bueskyttere. Korpsene må ikke utvikle seg til rene trommekorps, mener Martin Alvær.

Mange beundrende og kritiske blikk ble rettet mot fanebærerne da de konkurrerte på Festplassen. For det er virkelig en kunst å heve og senke fanen og bruke beina på rett måte.

— Strak fot skal løftes opp til stangen. Fanebærerne skal også opp på tærne når de går ned med fanen. Slikt krever hard trening, forsikrer Odd Hugo Eriksen, en av gamlekarene som alltid får tårer i øynene når han ser fanebærere konkurrere.

Grått var det i går, men under innmarsjen på Festplassen sendte solen utallige vennlige stråler ned over buekorpsene.

— Vi bygger kameratskap som varer livet ut. Dessuten lærer de som er med i et buekorps noe om disiplin og fellesskap. De får allsidige opplevelser der også idrett, skyting og fotball er viktige ingredienser, påpeker Rune Løseth som håper flere kan få øynene opp for buekorpsenes verdi.

Slagerkonkurransen ble vunnet av Trond Størksen i Sydnæs Bataljon, mens Bjørn Inge Borge Aase fra Nordnæs Bataillon ble kåret til byens beste fanebærer. Hovedkomiteens formann Rune Løseth var særlig godt fornøyd med at så mange gamlekarer deltok på ettermiddagens arrangement på Festplassen.

VEGAR VALDE
VEGAR VALDE
VEGAR VALDE