— Denne badstuen likner ikke akkurat på dagens utgaver. Men her koste altså kongen seg på 1000-tallet, sier museumspedagog Knut Høiaas, og peker på en haug med steiner i et hjørne. Mer enn 20 mennesker har gått under jorden for å se hvordan konger og fintfolk levde for lenge, lenge siden.

— Vi arrangerer disse vandringene under middelalderdelen av Rosenkrantztårnet en gang i året. De pleier å være veldig populære, sier Høiaas. Gårsdagens historiske vandring var en del av den tradisjonelle Bergenhusdagen. Konsert med Divisjonsmusikken, presentasjon av Forsvaret og folkemøte om fremtidsplanene for Bergenhus inngikk også i programmet.

Storhetstid

Høiaas, som er ansatt ved Bryggens Museum og Håkonshallen, tror vandringene under tårnet faller i smak hos bergenserne.

— Ruinene er fra den tiden da Bergen var rikshovedstad og Norges utstrekning var på sitt aller største. Det gir bergenserne grunn til å slå seg ekstra på brystet, smiler han.

— Skikkelige bergensere kan ikke få nok av byen sin. Det er nok en av grunnene til at disse vandringene er så populære, sier Arnhild Aarheim. Hun tilbrakte hele søndagen på Bergenhus, og synes flere burde gjort det samme.

— Det er viktig å kjenne litt til historien. De fleste bergensere vet hvor Rosenkrantztårnet ligger, men de færreste har vært her, sier Aarheim.

Kampoppvisning

Da Bergens Tidende besøkte Bergenhus ved 14.30-tiden i går, hadde de fleste besøkende pakket sammen og gått. Pakke sammen gjør også Kjetil Evjen og resten av «Kongshirden 1260».

Middelalderklær, skinnsko, sverd og skjold blir lagt i hjemmesydde tasker. Stemningen er god, til tross for at det bare er kort tid siden medlemmene trakk sverd og gikk løs på hverandre, til publikums forlystelse.

— Vi er en gjeng unge mennesker som er historieinteresserte og liker å slåss. Det fine med middelalderkamp er at man kan slåss på lag, 10 mot 10, for eksempel. Det er ikke mulig i så mange andre kampsporter, sier Evjen.

Han forteller at hirdgjengen trener på Paradeplassen på Bergenhus to ganger i uken, og at de opptrer på Bergenhus-dagen som takk for at de får låne området.

MIDDELALDERKAMP: Kjetil Evjen (foran) og Henrik Ertzeid fra "Kongshirden 1260" slåss til ære for publikum under Bergenhusdagen i går.<p/>FOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN