En annonse på hybel.no skiller seg ut fra mengden. «Rom i kollektiv — 1 m2», leser vi. Hva er dette? Et nytt, kynisk lavmål fra hushaibransjen? Bare tullball? Nei da, tilbudet er reelt.

Utleier er 26 år gamle Lisa Renvall fra Stockholm. Og ja, hun er kunststudent.

— Jeg flyttet til byen i fjor høst. Det var veldig vanskelig å finne et sted å bo. Det ble jeg inspirert av, forteller hun.

For mens leieprisene i Bergen skyter i været, har Renvall bygget sin egen, kompakte løsning: skrivebord på utsiden, soverom på innsiden. Du mener kanskje du bor trangt? Vel, dette er et ekte krypinn.

Kunstprosjekt

Renvall hadde første visning av hybelen i går kveld, da førsteårsstudentene ved Kunstakademiet åpnet sin utstilling. Allerede har 14 stykker skrevet seg opp på listen.

— Det virker som at folk satte pris på den. Jeg håper de vil trives. Og at de ikke har klaustrofobi. Jeg tenkte man kunne få bo gratis mot at man dokumenterer oppholdet. Det ligger et engangskamera og en dagbok der. Jeg vil se om jeg kan bruke noe av dette senere, sier Renvall.

For dette er selvsagt et kunstprosjekt. Men Renvall mener for så vidt alvor med at folk kan flytte inn.

— Helst langtidsleie. Men det går også an å leie for noen timer, smiler hun.

Innflyttingsklar

Mens utstillingen pågår, er det bare å innlosjere seg der hybelen står nå, i utstillingslokalet i Nøstegaten. Deretter haster det med å finne en ny leietaker. Som kan flytte med seg hybelen et annet sted.

— For jeg har ikke noe sted å ha den, sier kunstneren.

Hybelen er innredet med madrass, nattbord, lampe, bøker, tekopp og walkman med kassetter. På veggene er det ekte, hjemmekoselig bestemorstapet fra Renvalls egen bestemor.

Bad og kjøkken må deles med andre.

Synspunkter? Bruk kommentarfeltet!

Håvard Prestegården
Håvard Prestegården
Håvard Prestegården