ROY HILMAR SVENDSEN

Annen påskedag , klokken 11.45. Arne Gjerde setter seg i bilen for å kjøre hjem til Balestrand etter å ha tilbrakt påsken hos foreldrene i Samnanger. Til moren sier 34-åringen at han skal stoppe på veien og gå en liten skitur på to-tre timer.

  • Ca. klokken 14.15 parkerer Gjerde bilen i nærheten av Finnbuene, ved foten av Vikafjellet. 34-åringen spenner på skiene og legger i vei inn i Stølsheimen.
  • Ved 17.30-tiden ser to vitner en person, trolig Gjerde, på vei vestover i Grøndalen. De legger spesielt merke til skiløperen, fordi han er iført dongeribukse og verken har lue eller votter.

n Litt over klokken 19 antar Gjerdes mor at sønnen er kommet hjem fra fjellet, og prøver å ringe ham på mobiltelefonen. Hun får ikke noe svar.

n 20.41 sender Gjerde sms til en kamerat: «Kan du ringe heim til foreldra mine og seia at eg er oppå Vikafjellet og har det bra. Klarer nok ikkje å koma ner igjen i kveld. Treng ikkje leiteaksjon».

  • I løpet av kvelden graver Gjerde seg en snøhule som han kan overnatte i. Han har ikke spade, og må bruke hendene og skiene å grave med.
  • Det siste livstegnet fra 34-åringen er en ny tekstmelding, klokken 23.13: «Eg har lagt meg tilro oppå fjellet. Håpar det er sikt til å koma seg ned i morgon. Kan du ringje heim å gje meg ei melding e t terpå.»
  • Familien blir ikke beroliget av meldingene, og melder 34-åringen savnet.

Tirsdag morgen prøver politiet å få kontakt med Gjerde, men mobiltelefonen er død. Politiet beslutter å sette i gang leteaksjon med mannskaper fra blant andre politiet og Røde Kors.

  • 18 snøscootere og syv hundeekvipasjer blir satt inn i letingen, men det er for dårlig vær til å bruke helikopter. Letemannskapene finner Gjerdes bil, parkert like ved riksvei 13.
  • 34-åringen selv er i fin form, og forlater snøhulen i et forsøk på å komme seg ned fra fjellet. Været er svært dårlig, og Gjerde må nok en gang grave seg en snøhule. Den blir hans hjem de neste to nettene.

Onsdag er det fortsatt dårlig vær, og umulig å fly. Letemannskapene prøver å ta seg frem til de fleste turlagshyttene i Stølsheimen.

n Politiet uttaler til BT at håpet om å finne 34-åringen i live begynner å svinne.

Torsdag morgen er det endelig godt nok vær til å sette inn helikopter i letingen.

  • Mellom klokken 12 og 13 hører Arne Gjerde en lyd som han mener må være snøscootere. Han går ut av snøhulen sin for å gjøre seg synlig for letemannskapene, og går på ski i retning lyden.
  • Klokken 13.10 blir Arne Gjerde funnet av et Sea King redningshelikopter ved Kvanndalsleitet, like sør for Kvilestensvatnet i Vik kommune. Med unntak av frostskader på fingrer og tær, er 34-åringen i god form. Han blir fraktet til Voss sjukehus for sjekk.