– De minste kaller huset bare for «Vaffelhuset», sier Jørgen Gulbrandsen.

Medlemmene i Fyllingsdalen Historielag kaller i stedet huset for dets rettmessige navn, Kårhuset. Men utallige varme vafler som har gledet små på besøk, har gitt huset sitt søte kallenavn.

Det gamle Fyllingsdalen

Huset står i dag som et lite museum over en annen tid. Tiden før blokkene gjorde sitt inntog, tiden da Fyllingsdalen var jordbruksland. Her kommer barnehager på besøk og får høre om hvordan det var å vokse opp i Fyllingsdalen i gamle dager.

– Det var tre søstre og en bror som var de siste beboerne her, sier Kjell Sælensminde.

Fordelt på de to små rommene på loftet, sov de fire søsknene tett i tett. De gamle klærne, møblene og eiendelene deres er fremdeles på plass i Kårhuset. Gamle underbukser og sko med kalosjer viser store og små hvordan man kledde seg i gamle dager.

Gamle hus må vike for nye

– Vi prøver å dokumentere så mye vi kan om gamle hus og løer. Før vi vet ordet av det, er de alle borte, sier Gulbrandsen.

Gjennom sine omvisninger og medlemsblader bringer historielaget Fyllingsdalens historie videre. I tiden fremover vil de også bidra med historisk stoff på Fyllingsdalens lokale side på bt.no.

– Ingen bydeler i landet hadde en så stor og omfattende forandring i løpet av så kort tid som Fyllingsdalen. Det var som en eksplosjon da de begynte å bygge ut på slutten av 50-tallet, sier Jørgen Guldbrandsen.

– Andre steder gikk utbyggingen bit for bit, men her ble det laget utbyggingsplan for hele området på en gang, supplerer Sælensminde.

Det bygges fremdeles mye nytt i dalen, gamle hus må vike for nye. Også Kårhuset holdt på å forsvinne en gang på midten av nittitallet.

Kårhuset Historien om Kårhuset går helt tilbake til 1880-årene, men husets museumshistorie er mye yngre.

Etter den siste beboeren, Martha Fyllingen, flyttet på sykehjem og senere døde i 1994, sto huset tomt. Året etter ville kommunen ville rive det for rette opp svingen.

Men lokale ildsjeler og Byantikvaren ville det annerledes. Huset ble reddet og kom under Fyllingsdalen Kulturkontors eie. I 1999 ble Fyllingsdalen lokalhistoriske forening stiftet, og de fikk huset som sin faste base.

I dag blir huset og hagen drevet på dugnad av Fyllingsdalen historielag, som den lokalhistoriske foreningen nå heter.

Den siste søndagen i hver måned, holder de huset åpent for alle. I tillegg holder de jevnlige omvisninger for barnehager.

Gudrun Sylte
Gudrun Sylte
Gudrun Sylte