— Jeg er ikke kokk, men liker å lage mat og å skrive om det, forklarer kokebokforfatteren. Med utgangspunkt i artikkelserien «Verdens mest berømte retter», har han nå laget en bok med samme navn. Den inneholder tjue av BT-artiklene og rundt tretti nye oppskrifter på klassiske retter fra store deler av verden. Både enchiladas, Caesarsalat og bergensk fiskesuppe har fått plass mellom permene blant rettene som «alle» har et forhold til.

— Jeg liker de klassiske rettene. Det er jo en grunn til at de er blitt klassikere. Alle kokker har jo et program på tv i dag og finner på retter fra sitt eget hode, men det er ikke alltid like vellykket, sier Sjur.

Nesten enda viktigere enn oppskriftene, er historiene rundt maten.

— Det er morsomt og lærerikt å finne historien bak hvordan en rett ble til. For å lage den skikkelig, bør du nesten kjenne historien bak. Generelt er jeg opptatt av historier, enten det gjelder teater, film eller mat, forteller Sjur. Det er blitt litt skriving mellom forestillingene på Gamlehaugen i sommer, der han spilte Bjørnstjerne Bjørnson i Stig Holmås' stykke «Jeg synes jeg klarte meg fint!» Bortsett fra litt hjelp med layouten, har Sjur gjort alt selv; laget mat, skrevet tekst, tatt bilder og laget utformingen. Og med lanseringen av «Gode, gamle bergensretter» sammen med kompanjong Gard Haugland bare noen uker bak seg, har det vært et travelt år. Begge bøkene er utgitt på Eget forlag, som de to startet sammen tidligere i år.

— Når du gjør alt selv, kommer du mye nærere prosjektet, sier Sjur.

Pseudonymet tok han for å skille matbiten fra skuespillerbiten i livet sitt, og det påtatte navnet står også på denne boken. Etter å ha stått frem som seg selv for første gang, vurderer Sjur nå å ta av seg masken, for til neste år kommer det muligens enda en kokebok.

Og den ekte Marius Mørk? Han bodde i samme hus som søsteren til eks-kjæresten til Sjur, men matskribenten har aldri truffet ham.

— Men hvis jeg får vite hvem det er, skal han få en bok. Han kan jo til og med signere den selv, smiler Sjur.

MØRK KOKEBOK: Matskribent og skuespiller Sjur Midttun, alias Marius Mørk, feiret utgivelsen av sin kokebok«Verdens mest berømte retter» med østers Rockefeller og champagne. FOTO: HELGE SUNDE