Fem elever fra Langhaugen videregående skole er spente. For noen dager siden leverte annenklassingene inn sitt forskningsarbeid til konkurransen om Holbergprisen for videregående skoler.

— De har jobbet godt, slår sosiologilærer Kristian Skogedal fast.

— Vi har gjort et pionérarbeid. Det er ikke forsket noe på ungdommens bruk av regntøy før, forteller Haakon Skeie.

— Det var gøy å få svar på spørsmålene våre, sier Benedicte Andersen Bakken.

  • Ja, og se bitene falle på plass, legger Julie Eriksen Grønhaug til.

Men egentlig var det Romina Ørvigs idé vi brukte, forteller Brede Kvalvik. Romina hadde fundert over hvor lite regntøy som ble brukt i forhold til hvor mye det regnet.

Telte regntøy

Og dermed bestemte de fem seg for å forske på bruken av regntøy blant skoleelever. Et representativt utvalg på 180 elever fra skolene Tanks, Årstad og Danielsen ble plukket ut til en spørreundersøkelse.

De spurte blant annet om de hadde regntøy, hvor ofte de brukte regntøy, hvorfor de eventuelt ikke brukte regntøy og hvor mye det skal regne før de tar regntøy på. Elevene ble også spurt om når de ville ha brukt regntøy.

— Vi fant ut at ungdommen brukte regntøyet på fjellturer eller i båten, men ikke i vanlige situasjoner hjemme og på skolen, forteller elevene.

I tillegg til spørreundersøkelsen intervjuet de en regntøyforhandler og en kulturanalytiker ved Universitetet i Bergen.

En dag det regnet, gjorde de egne observasjoner på skolen sin. De fant ut at mange hadde på seg en regnjakke eller brukte paraply, men bare 14 av 273 var kledd for regnet sånn som de definerte det med støvler og fullt regnutstyr.

— Vi ble veldig overrasket over at det var så få, sier Haakon.

— Vi fant også ut at jenter bruker mer regntøy enn gutter. Vi hadde trodd at det var omvendt, forteller Romina.

Ikke gøy å skille seg ut

— Hva synes dere om at ungdommen blir våte i stedet for å kle seg etter været?

— Det er jo upraktisk å bli våt, og det er overraskende få som tenker på helsen. Det virker som det er greit å bli forkjølet. Men det er litt giddelaust, samtidig som vi kan forstå det, sier de.

For det viser seg at ingen av de unge forskerne er så ivrige på å bruke regntøy heller. Benedicte synes at det ser teit ut. Brede mener det tar for lang tid å ta det på seg om morgenen. Julie har også for dårlig tid og Romina tar bussen, så hun trenger ikke så mye regntøy.

— Ungdom følger jo strømmen, og liker dårlig å skille seg ut, mener Julie og Benedicte. Kanskje blir de litt uglesett når de svisj-svisjer forbi i regntøy, foreslår Brede. Eller de vil gjøre ting annerledes enn foreldrene, sier Haakon.

Bruker du regntøy? Si din mening i kommentarfeltet!

IKKE AKKURAT HELSEVENNLIG: Regntøyforskerne Haakon Skeie, Romina Ørvig, Brede Kvalvik Olsen (som like godt har kastet skjorten), Benedicte Andersen Bakken og Julie Eriksen Grønhaug er ikke så hissige på å bruke regntøy selv heller - selv om de vet at det hadde vært smart av hensyn til helsen.