Hundrevis av bergensere deltok nemlig i dagens siste prosesjon — fakkeltoget fra Bergenhus klokken 22.40. Med Bergen Operakor i front toget den flere hundre meter lange menneskemengden seg ut av porten på Bergenhus.

Og nettopp den trange porten var den første utfordringen.

— Gå i to rekker! Hold fakkelen til venstre! ropte myndige flosshattherrer fra 17. mai-komiteen. I den friske vinden var det viktig å holde faklene langt unna andre folk.

Vi fulgte nasjonaldagen direkte i vår nyhetsblogg

Smell i tre farger

Nedover Bryggen kom ildgloene fra faklene tett som hagl, der toget nærmest måtte brøyte seg gjennom den øvrige folkemengden i sentrum. Flere valgte å kaste fra seg faklene på veien, men prosesjonen ankom uansett Festplassen i god fart og før skjema.

Litt før skjema braket også de første fyrverkerismellene klokken 23.10. Jubelbrølet fra mange tusen mennesker som hadde samlet seg på Festplassen, hørtes godt på taket av BT-bygget. Så satte det i gang et fyrverkeri i rødt, hvitt og blått som ikke stod tilbake for noe annet i Bergen - Lysfesten inkludert.

Vel blåst

Til slutt døde smellene hen mellom fjellene, og det var det bare et lykkebrøl fra de tusener som hørtes. Menneskemengden satte seg i bevegelse mot drosjeholdeplasser, busser og bybane. Men mange hadde nok planer om å feste videre, siden det var fridag for de fleste den 18.

Nok en nasjonaldag i Bergen var overstått, og nok en gang med et enormt folkelig engasjement. Og neste år er grunnloven 201 år...

Se høydepunktene fra feiringen!