Med 29 passasjerer om bord skiftet HSD-fergen MS «Vikingen» kurs. I løpet av fem minutter var de oppe på siden av tankbåten «Havtank» som hadde fått motorstopp og drev rett mot Ramsøy like ved Hufthamar på Austevoll.

Fergemannskapet på seks fikk en trosse om bord og slepte tankbåten vekk fra land. I 40 minutter lå de og holdt skipet mot været.

Renset drivstoffet

Senere kom en minerydder fra Haakonsvern og kystvaktskipet «Nordsjøbas» og overtok slepet og MS «Vikingen» kunne gå tilbake til fergeruten mellom Austevoll og Krokeide.

— Tankbåten var bare 100 meter fra land da vi kom frem. Hadde vi vært der fem minutter senere ville båten gått rett i fjellveggen, forteller kaptein Lars Vaage.

Den 70 meter lange tankbåten var på vei til Stavanger da den fikk motorstopp klokken 1130 i går. Årsaken skal være vann i driftsstoffet. Halvannen time sener hadde mannskapet bestående av tre russere, to polakker og en norsk kaptein, klart å rense drivstoffet og få start på motoren.

Ingen sure miner

Ved Hovedredningssentralen på Sola får BT opplyst at båten var veldig nære land.

Hvilke miljøkonsekvenser en eventuell grunnstøting ville ha fått, er uvisst. Det er derimot liten tvil om at Vaage og resten av mannskapet på MS «Vikingen» var dagens helter.

— Jeg vet ikke om vi er helter. Vi berget en båt slik at den ikke drev på land. Det skjer jo ikke hver dag, sier Vaage beskjedent.

Ifølge kapteinen ble ingen av passasjerene sure på grunn av forsinkelsen som oppsto.

— De ble med som turister i en drøy halv time. Mange av dem fulgte med på redningsarbeidet. Det var sikkert litt spennende for dem.

<b>MANGLER:</b> «Havtank» har tidligere fått flere anmerkninger for feil og mangler.
<b>BESKJEDEN:</b> Hadde HSD-fergen «Vikingen» kommet frem minutter senere, ville «Havtank» gått rett i fjellveggen, tror gårsdagens beskjedne helt, fergekaptein Lars Vaage.
Ørjan Deisz