Helen Jetmundsen skulle lufte hundene i skogen på Øyjordsfjellet tirsdag kveld, da hun merket røyklukt fem-ti minutters gange innover stien.

— Jeg gikk og sjekket, og så at det ulmet og røk fra en stor maurtue. Jeg hadde ikke med meg vann, og ble i det hele tatt veldig i stuss over hva jeg skulle finne på. Da var det ikke annet å gjøre enn å ringe brannvesenet, forteller hun.

Og de lot seg ikke be to ganger.

— Det er tørt i marken og langt ned i bakken for tiden. Skogbrannfaren er stor. Derfor må vi ta slike ting svært alvorlig, sier Erik Rasmussen, utrykningsleder i Bergen Brannvesen.

Tilitersbøtte ble redningen

Da brannvesenet ankom stedet hadde røyken blitt om til åpne flammer, som slikket opp mot furutrærne over maurtuen.

— Heldigvis var den ene brannmannen en spreking, og løp oppover stien. Hadde han ikke løpt, kunne det nok gått riktig ille, sier turgåer Jetmundsen.

Brannfolkene tok til å sparke og trø på glørne, før en tilitersbøtte med vann fikset biffen.

At det kunne gått ille, legger ikke utrykningssjef Rasmusen skjul på.

— Hun er dagens helt. Hadde ikke hun varslet, kunne det blitt riktig stygt. Dette hadde potensiale til å bli en skikkelig skogbrann, sier han.

Trolig påtent

Hva som er årsaken til brannen er uklart, selv om Rasmussen har sine klare mistanker.

— Det var ingen lynnedslag tirsdag kveld, så det er vel ikke til å komme utenom at noen trolig satte fyr på maurturen. Det er sikkert noen barn som har vært på ferde, sier den erfarne brannmannen.

Heller ikke Helen Jetmundsen er i tvil:

— Jeg har aldri hørt om en maurtue som selvanntenner. Vi får håpe det var barn som ikke visste hva slags konsekvenser lek med ild kan få, sier hun.

DAGENS HELT: Helen Jutmundsen oppdaget maurtuebrannen, og varslet brannvesenet. - Hun er dagens helt. Dette kunne blitt en skikkelig skogbrann, sier utrykningsleder Erik Rasmussen i Bergen brannvesen.
Tor Arne Fanghol