— Hammarskjöld er en av Sveriges og Nordens største sønner, og han er en av FNs største generalsekretærer, sa statsråd Karl Eirik Schjøtt-Pedersen da han avduket minnesmerket ved Lynghaug skole, like inntil Dag Hammarskjölds vei.

Søndag var det 50 år siden den markante generalsekretæren døde etter en flystyrt i Zambia, som den gang het Nord-Rhodesia. Hammarskjöld formet FN og utviklet FNs fredsbevarende operasjoner. Dagens generalsekretær Ban Ki-moon trakk i en opplest hilsen frem Hammarskjöld som en av sine helter og et forbilde.

En av gjestene som var til stede var Eva Kristina Hammarskjöld, en slektning av FN-legenden.

Kongo-veteran

— Dette var rørende og et så fint arrangement, dette skal jeg reise tilbake til slektsforeningen og fortelle om, sa hun.

En rekke FN-veteraner var også på plass, deriblant Kongo-veteran Olav Johansen fra Bodø. 74-åringen har alltid sett opp til Hammarskjöld, hans mot og måten han løste problemer på. Helikopterflygeren tjenestegjorde i Kongo i1963/1964, og var med på å redde over 100 misjonærer.

— Vi ble stormet, et helikopter ble skutt ned. Jeg måtte også ta en avgjørelse om liv og død. Helikopteret var for tungt lastet, jeg vet ikke hvor mange jeg hadde om bord som flyktet fra kulene. Jeg bestemte meg for å prøve. Det gikk, men motoren måtte skiftes etterpå, sier han.

— Vi er stolte over å ha en av hovedveiene i Fyllingsdalen oppkalt etter Hammarskjöld, sa Per Kragseth, leder av Fyllingsdalen kulturråd.

Fredsmegler

Leder av Minnesmerkekomiteen i Fyllingsdalen, Stein Uglevik Larsen, fremholdt minnesteinen og markeringen som en del av identitetsbyggingen i Fyllingsdalen. Den svenske ambassadøren til Norge, Ingrid Hjelt av Trolle, omtalte Hammarskjöld som Sveriges fremste fredsmegler.

Hammarskjöld kjempet blant annet for at generalsekretærens og FNs makt ikke skulle pulveriseres av stormaktene. Han støttet også avkoloniseringen, noe ikke alle fra FNs mektige medlemsland tålte eller likte.

Minnelunden har fått en steinsatt sitteplass og en minnestein med bronseplakett. Bergen kommune har brukt vel 200.000 kroner på prosjektet. Idéskaper og initiativtaker var FN-veteran Vidar Lehmann. En komité satt sammen av folk fra Kulturrådet i Fyllingsdalen, Minnesmerkekomiteen i Fyllingsdalen og FN-sambandet jobbet et halvt får for å få på plass minnesteinmarkeringen.

AVDUKET: Minnesmerket ble offisielt avduket på dagen 50 år etter Dag Hammarskjölds død.