ATLE ANDERSSON

Lindås-ordfører Tove Brandvik tapte kampen om fjerdeplassen da nominasjonskomiteen i Hordaland Ap i går kveld la frem sin første innstilling. Brandvik kan likevel havne på Stortinget, hvis en eller to av Ap-toppene havner i en eventuell ny regjering etter stortingsvalget neste år. Brandvik ble innstilt til sjetteplassen.

«Ga seg selv»

Olav Akselsen fra Stord, Anne-Grete Strøm-Erichsen, Bergen og Per Rune Henriksen, Bergen ble som ventet plassert øverst på Ap-listen.

— De tre første ga seg selv, sier stortingsrepresentant og leder i nominasjonskomiteen, Ranveig Frøiland til BT.

Ungdomskandidaten Dag Ole Teigen (22) fra Fjell vant dragkampen om femteplassen. Fem av de ni komitémedlemmene støttet AUF-politikeren. Teigen fikk stemmene til Bergen, AUF og partiets kvinnebevegelse.

Espen Villanger, også han fra Fjell, fikk tre stemmer. Etter det BT erfarer, var Frøiland blant Villangers støttespillere. Varaordføreren i Fjell ble innstilt som 7. kandidat med fem mot fire stemmer.

Tidligere Masfjorden-ordfører Helge Haukeland fikk Nordhordlands ene stemme, og ble til slutt foreslått på 11.plass.

Følelser

Duellen mellom Teigen og Villanger om femteplassen blir trolig den mest spennende i tiden frem til slaget står på nominasjonsmøtet 28.november.

For Rita Tveiten (50), som har møtt på Stortinget etter Leif Lunds bortgang, ble gårsdagens innstilling fra nominasjonskomiteen en gedigen nedtur. Hun fikk ikke engang plass på listen, selv om hun på forhånd hadde annonsert at hun ønsket å fortsette på Stortinget. Hun hadde også støtte av lokallagene i Nordhordland.

— Nominasjonskomiteens innstilling vil nok sette følelsene i sving hos flere. At Rita Tveiten ikke fikk plass på listen, er ikke uttrykk for mistillit til henne. Hun har sittet på Stortinget i tre perioder, og vi har vektlagt hensynet til fornyelse, Frøiland til BT.

«Feil kjønn»

Hun gjør også regning med at partifeller i Odda vil se rødt når de oppdager at Gard Folkvord ikke er blant de 21 nominerte.

— Denne gang hadde Gard Folkvord feil kjønn, rett og slett. Fjerdeplassen på listen var en jenteplass, sier Frøiland, som selv tar farvel med Stortinget neste høst.

Advokat Hilde M. Lydvo (32), som også er nestleder i fylkespartiet, beskrives av Frøiland som et friskt pust med velgerappell.

Lederen i nominasjonskomiteen er også begeistret over utsiktene til å få tidligere byrådsleder Anne-Grete Strøm-Erichsen på sikker plass.

— Hun er godt kjent i Bergen og vil bli en god stemmesanker. Strøm-Erichsen vil gjøre en utmerket jobb på Stortinget. Hun er erfaren og trenger ingen opplæring, sier Frøiland, som mener de syv øverste plassene på Hordalands-listen er interessante.

— Jeg regner fire mandater som helt sikre. Og når det blir regjeringsskifte, kan nok både Olav Akselsen og Anne-Grete Strøm-Erichsen havne ved Kongens bord, tror Frøiland.

PÅ TINGET? Hilde M. Lydvo fra Voss ønsker stortingsplass, og er foreslått på fjerdeplass av nominasjonskomiteen. ARKIVFOTO