VERA GJERSØE

— Jeg var med min tante og kusiner opp hit i fjor fordi de skulle ha hestene sine på sommerbeite hos Christian Saxlund og gikk i fjøset for å se på dyrene hans. Christian og kuene, sauene, geitene og de seks gåsungene hans er rene turistattraksjonen her oppe, skjønner du. Et par barn satt og håndmelket geiter. Det så gøy ut så jeg spurte om å få prøve.

— Hadde du hatt kontakt med husdyr tidligere?

— Nei, bare hester og hunder. Jeg hadde aldri vært i et fjøs før og ikke hadde jeg hatt noe ønske om det heller, flirer Hilde.

— Hvordan gikk geitemelkingen?

— Litt tregt i begynnelsen, men det var gøy, så vi kom tilbake neste dag og. Jeg skulle bare vært på hytten til tante en uke, men jeg ble i fem.

Gøy i fjøset

— På grunn av dyrene?

— Ja, det var kjempegøy å stelle i fjøset, og jeg lærte masse. Melket både geit og ku og var med på ysting og kinning. Alle dyrene håndmelkes, det er det som er så gøy. Jeg får en helt annen kontakt med dyrene enn om det hadde vært maskinmelking, for det hadde jeg ikkje giddet, tror jeg.

— Hvor lenge var du der denne sommeren?

— Fire uker bare, og jeg ville ikke reise hjem, det var så fint der, sier 14 åringen.

— Hva sier venninnene dine til at du bruker sommerferiene som budeie på en seter langt oppe i Østerdalen?

— De sier det høres gøy ut, men de ville aldri gjort det selv! Men kusinen min Christine på 12 år har og fått dilla på dette, så vi hadde det kjempegøy sammen. Så var jo Tor Kristian Mjelde (TK) der, og det er bra, for da var jeg ikke den eneste som blir mobbet for dialekten min.

Tor Kristian er 27 år gammel og fra Hordvik i Åsane.

— Jeg er oppvokst på landet, men hadde bare så vidt vært innom et fjøs før, sier han.

Seterjobb på internett

— Jeg gikk en vårdag på Veten og kjente at det ville være godt å bo i fjellet en periode, så jeg undersøkte på internett etter seterjobber da jeg kom hjem. Der fant jeg Christian Saxlund og ringte ham. Han tullet og lo og hørtes veldig morsom ut så jeg dro hit ca. 20 mai, og reiser igjen i nå september. Det har vært kjempefine måneder og jeg har lært masse. Det beste er at jeg er blitt trygg på dyr. Jeg hadde jo aldri hatt noen kontakt med husdyr før, så dette har vært en veldig fin opplevelse.

Christian Saxlund er kjent for å stelle dyrene sine veldig godt. Han vant da også seterprisen i fjor, første gang den ble delt ut av Norges Vel og bondeorganisasjonene.

— Ja, det er en fryd å få lære å stelle dyr på denne måten. Her står dyrene i fokus hele tiden. Og dyrene er så tamme, de er vant til at fremmede er i fjøset daglig, enten bare for å se eller forsøke å melke - for Christian vil at byfolk skal bli kjent med husdyr og seterkultur. I sommer har vi knapt melket en kveld alene, det er helt utrolig. Vi var 17 personer med stort og smått i fjøset forleden kveld.

— Jeg har vært innom flere yrker, men dette ga virkelig mersmak. Jeg må prøve å finne noe som kan kombinere litt byliv og mye kontakt med dyr og natur, sier Tor Kristian Mjelde.

BUDEIE OG DRENG: Hilde Tveiten Geber og Tor Kristian Mjelde har begge jobbet på Gålaseteren i Østerdalen i sommer.
FOTO: VERA GJERSØE