• Regjeringen har bestemt å heve vraket av «U-864», sier kystminister Helga Pedersen til bt.no.

Får du ikke sett videoen? Klikk her.

Hun sier at avgjørelsen kommer etter grundige vurderinger. De faglige rådene fra Kystverket har vært å dekke til ubåtvraket med 67 tonn kvikksølv.

— Vi har lagt avgjørende vekt på den utrygghetsfølelsen lokalbefolkningen har ved å ha et kvikksølvdeponi i fjæresteinene. Derfor har vi konkludert slik, fordi vi ønsker at Fedje-boerne skal være trygge, sier Pedersen til bt.no.

— Hvordan tror du stemningen på Fedje er i kveld?

— Jeg tror stemningen der er god i dag. Jeg har selv snakket med ordføreren og fått hennes reaksjoner. Jeg har vært på Fedje og syntes det var nyttig å være der og snakke med folk, sier Pedersen.

Feiret på Fedje

Reidun Moldøen, Marie Karlsen og Lisbeth Stuberg er initiativtakerne bak aksjonsgruppen for heving av ubåten utenfor Fedje. Torsdag kveld feiret de seieren med kaffe og kringle på kommunehuset i Fedje.

— Den siste tiden har vi nesten levd i et vakuum mens vi har ventet på en avgjørelse. Nå som den er kommet føles det utrolig godt og nå vil vi bare nyte den følelsen, sier Marie Karlsen.

Heving i 2010

Saken legges frem for Stortinget i løpet av året, og hevingen kan tidligst skje i 2010. Nå begynner arbeidet med å kvalitetssikre hevingsprosjektet, som vil koste rundt en milliard kroner.

Alt tyder på at operasjonen vil bli gjennomført allerede neste vår eller sommer.

Kystministeren sier at vraket «Murmansk», som regjeringen i høst valgte å fjerne, har hatt stor betydning.

— Selv om det er to veldig ulike vrak, er det den samme utryggheten som knyttes til skipene. Derfor er de erfaringene derfra viktige. Lokalbefolkningen har hatt disse båtene som gnagsår. Vi ville ikke gjenta den historien på Fedje, sier Pedersen.

Regjeringen har også gått ut med en pressemelding om hvorfor de ønsker å heve «U-864».

Tidligere Fedje-ordfører Erling Walderhaug har kjempet for heving i seks år, og er naturlig nok i fyr og flamme over vedtaket.

— Dette viser at det nytter å kjempe. Det er ikke alltid en kommer i mål, men denne gangen gjorde vi det, sier han lettet.

Jubler gjør også Marie Elisabeth Karlsen, leder i folkeaksjonen «Hev Kvikksølvet i U-864 ved Fedje!».

— Det er dette vi har jobbet for, vedtaket er bare helt topp. Jeg tror hevingen vil bety utrolig mye for folk her ute, og for svært mange ellers. Dette er en jubeldag for Fedje, og bør være en stor dag for hele landet. Tenk bare på fiskeriene og eksporten og tryggheten til folk her ute, sier Karlsen.

Hun oppsummerer:

— Jeg har ikke ord. For alle som bor nær Nordsjø-bassenget er dette en stor dag.

- Veldig, veldig, veldig glad

Nåværende ordfører på Fedje, Kristin Beate Handeland, har følgende kommentar til nyheten:

— Jeg sier bare: Jeg er veldig, veldig, veldig glad.

Hun følger opp:

— Først og fremst er jeg glad på Fedjes vegne. Men også på vegne av hele kyst-Norge, og nasjonen Norges omdømme som miljønasjon. Mener vi andre skal ha orden i sitt bo, må vi begynne med oss selv.

Hun kaller regjeringens avgjørelse «modig». Men så retter hun seg selv:

— Modig høres ut som om det skal gjøres noe det ikke er kontroll på. En fremtidsrettet beslutning er nok det beste ordet. En klok og framtidsrettet beslutning er det jeg vil gratulere Helga Pedersen med, sier Handeland.

Hun mener summen av alt engasjementet, fra lokalbefolkning og politikere og folk langs kysten, har bidratt til dagens avgjørelse.

— Jeg vil gjerne rette en takk til alle som har engasjert seg, sier Fedje-ordføreren, som er nedlesset i gratulasjonsmeldinger og ubesvarte anrop.

- I kveld blir det fest

I kveld skal ordføreren feire ved å gå ut og snakke med folk.

— Og så blir det fest på Fedje. Jeg kan ikke si når og hvor, men fest blir det. Og kjenner jeg folk på Fedje rett, er det mange som er i feststemning allerede. Det kan jeg love deg, smiler hun.

— Har det hatt noe å si med en minister fra kysten?

— Du, det må jeg nesten spørre henne om. Men Helga Pedersen er nok veldig godt kjent med både kysten og hva som rører seg i et lokalsamfunn. Det viktigste er likevel en godt begrunnet avgjørelse, både faglig og politisk.

Kystdirektøren fornøyd

Kystdirektør Kirsti Lovise Slotsvik, som sist uke ble møtt med undring da hun uttalte at «det hadde vært kult å heve ubåten», sier seg også fornøyd med hevingsvedtaket:

— He, he. Helga har ikke klart å holde seg lenger, sier hun, lett forundret over at bt.no vet om hevingsvedtaket før pressekonferansen.

Hun skulle vært med på pressekonferansen i Bergen, men prioriterte å feire sønnens 8-årsdag hjemme i Ålesund.

— Han har bestilt fotballbane som pynt. Nå må jeg kanskje vurdere å pynte med en liten ubåt i tillegg, ler hun.

Kystverket 10. november inn for at vraket av den tyske ubåten skal dekkes til.

— Det hadde vært en enklere sak å gå i gang med tildekking. Men jeg føler meg rimelig trygg på at dette skal gå bra. Nederlenderne hadde ikke gitt oss et tilbud hvis de ikke trodde på sin egen løsning, sier Slotsvik, med henvisning til det nederlandske selskapet Mammoet som skal gjennomføre hevingen.

Det samme selskapet var i 2001 med på å heve «Kursk» fra 108 meters dyp.

Artikkelen fortsetter under videovinduet.

Får du ikke sett videoen? Klikk her.

Arbeidet framover beskriver hun slik:

— Nå må vi ringe til Nederland og begynne å få fart på detaljplanleggingen, finjustere tekniske løsninger og utnytte de mulighetene som er til å få bort enda mer av risikoen.

Politisk glede

Ringside Helga Pedersen sto i dag Hordalands-representanter fra regjeringspartiene. Både de og politiske motstandere i Hordaland har ønsket en heving av ubåten.

— Dette er en gledens dag som får stor betydning for livskvaliteten for folk på Fedje og langs kysten. Heving er en akseptabel risiko, sier Per-Rune Henriksen, leder av Hordaland Ap.

Artikkelen fortsetter under videovinduet.

Får du ikke sett videoen? Klikk her.

Stortingsrepresentant Rune Skjælaaen (Sp) er også blant dem som har kjempet for heving.

— Det er ikke bare lokalt en har jobbet med dette, men det har vært mye jobbing sentralt. Så lenge ”skiten” blir liggende på havbunnen vil utryggheten for folk være der. Det er dessuten ikke sikkert at en tildekking av ubåten villa ha kostet så mye mindre på sikt. Tildekking ville jo ha betydd vedlikehold i etterkant, sier Skjælaaen.

— Vi er strålende fornøyd og veldig glad for at regjeringen har tatt hensyn til folk på Fedje, sier Jørgen Melve, fylkesleder i Hordaland SV.

— Regjeringen har nå tatt en god og riktig beslutning og det skal fiskeriministeren ha ros for, sier stortingsrepresentant Arne Sortevik fra FrP, medlem av Transport- og kommunikasjonskomiteen.

Bellona er svært tilfreds med regjeringens beslutning om å heve ubåtvraket utenfor Fedje.

— Nå får vi en langsiktig løsning ved å få giften bort, sier leder Frederic Hauge til NTB.

Les mer om saken i Bergens Tidendes papirutgave fredag.

Hva synes du om regjeringens snuoperasjon? Diskuter her!

Helge Sunde
BTV
UENIGE: Ubåten inneholder 65 tonn giftig kvikksølv, og ekspertene har vært uenige om hva som bør gjøres med den. Kystverket foreslo for to år siden å dekke den til, og viste til at heving var for risikabelt.
GEOKONSULT
TAR HÅND OM HEVINGEN: Kystdirektør Kirsti Lovise Slotsvik er glad for at Helga Pedersen har bestemt seg.
KNUT FALCH, Scanpix
TORUNN AARØY (MMS)
VANT FREM TIL SLUTT: Seks års kamp er kronet med seier for tidligere ordfører Erling Walderhaug.
Håvard Bjelland