39-åringen skal i retten i går ha gjort et stort nummer av en sølvfarget Parker-penn som dukket opp hos ham i fengselet. Pennen lå i en forseglet sekk sammen med en del klær politiet hadde tatt beslag i — både klær han hadde på seg drapsdagen og klær funnet hjemme hos ham.

Ifølge marineoffiseren ble nøyaktig denne pennen stjålet fra ham mens han tjenestegjorde i Bodø i fjor høst. Pennen står ikke oppført i noen av politiets beslagsrapporter, ifølge den siktede, men fant likevel veien til ham på cellen.

— Da min klient skrudde fra hverandre pennen, fant han et sigarettpapir. På papiret sto det at pennen var funnet i Bodø, sa advokatfullmektig Truls Ellingsæter etter rettsmøtet i går.

- Temmelig søkt

Ellingsæter har ikke selv sett sigarettpapiret, og den siktede har opplyst at lappen nå er kastet.

— Han oppfatter lappen som et signal om at noen vil vise at de er mektige, og at de er i stand til å plante hvilke beviser som helst, sier Ellingsæter.

39-åringen mener denne historien viser at heller ikke parkeringslappen han hadde i bukselommen har noen som helst verdi som bevis.

Politiinspektør Svein Erik Krogvold hadde ikke hørt et ord om penne-historien før rettsmøtet i går.

— På meg virker dette temmelig søkt. En mer logisk forklaring er vel at pennen har vært glemt i et eller annet klesplagg, som så ble levert til ham i fengselet. Og denne papirlappen hadde det jo vært interessant å se, sier Krogvold.

— Er du overrasket over at en slik historie blir trukket frem?

— Nei, ingenting overrasker meg i denne saken, sier Krogvold.

Tingretten ikke inhabil

Det ble i går også endelig slått fast at Bergen tingrett kan behandle saken videre, etter at Høyesteretts kjæremålsutvalg forkastet den siktedes krav om tingretten må erklæres inhabil.

Politiet håper at denne avklaringen skal gjøre 39-åringen villig til å forklare seg.

— Min klient sier han ikke husker noe. Det er også en forklaring. Men nå som habilitetsspørsmålet er avgjort, har vi en ny situasjon. Jeg må nå drøfte med min klient hva han vil gjøre videre, og om han vil snakke med politiet, sier forsvarer Brynjar Meling.