Mannen ble fengslet i fire uker, siktet for grovt bedrageri av kundene. Han er også siktet for bedrageri av leverandører av tekniske løsninger til nettstedet han har drevet butikken fra.

Tatt i Oslo

Onsdag skrev BT om buy.no fordi nettstedet var stengt og politiet hadde innledet etterforskning. Flere anmeldelser fra fortvilte kunder hadde tikket inn på politikammeret.

Kundene fryktet de var blitt lurt trill rundt. De hadde kjøpt mobiltelefoner til en svært gunstig pris. Varene var det verre å få fatt i.

Bergenserens konto i Sparebanken Vest ble samtidig sperret. Her var det kommet inn i overkant av 140.000 kroner, noe som vitnet om stor interesse for tilbudet.

Bergenseren ble etterlyst av politiet og pågrepet i Oslo torsdag.

Mannens forsvarer, advokat Jørgen Riple, mener saken er sterkt overdrevet.

— Pengene står på konto og alle kundene vil få dem tilbake om nødvendig. Dermed vil ingen lide noen tap, sier Riple.

Skulle leie telefoner

Han forteller at klienten hadde til hensikt å levere telefoner til alle som hadde bestilt, men at leveringen var forsinket. Planen var at bergenseren skulle leie telefoner hos et firma i Kristiansand. Så skulle han selge dem videre.

— Telefonene ble solgt veldig billig. Hvordan kunne din klient greie det?

— Han har brukt lang tid, og investert mye penger, på å bygge opp nettstedet. Han skulle selge telefonene med tap for å skaffe seg blest. Det er helt vanlig praksis for enhver nystartet forretning, mener Riple.

At hans klient har investert tid og penger i nettstedet, taler for at bergenseren hadde ærlige hensikter, mener advokaten.

Mangler avtale

Problemet for bergenseren er at han ikke har noen skriftlig avtale med firmaet på Sørlandet. Det er også tvilsomt om han ville kunne selge leasede telefoner videre. Dette mener påtalemyndigheten taler for at han hadde til hensikt å svindle kundene sine. Derfor opprettholder de siktelsen mot mannen.

Et sentralt tema i den videre etterforskningen blir mannens helsetilstand. Det er aktuelt for politiet å få gjennomført en judisiell observasjon med tanke på om han er strafferettslig tilregnelig.