Einar Dalsegg i Norges Geologiske Undersøkelser (NGU) kom kjørende med snøskuter over Vombsflatane på sentral-Vidda sist søndag sammen med en kollega. Været var disig, forteller han til Bergens Tidende.

— Dyret lå 50 meter fra oss på en snøbar flekk og kvapp voldsomt da den fikk øye på oss. Med et byks på minst 2 meter la dyret på sprang og var vekk på et øyeblikk. Jeg har sett mye rev ute i naturen, og har sett ulv på film og på TV. Dyret vi så var langbeint og stort. Jeg er ikke det minst i tvil om at det var ulv jeg så, sier han.

Ulv går langt

Steinset legger til at det er uvanlig mye rev og rype i fjellet denne våren.

Feltkoordinator Ole Knut Steinset i det store ulveprosjektet til høyskulen i Hedmark, sier til BT i en kommentar at det akkurat nå er tid for at årsgamle unge hannulver blir jaget fra ulveflokkene og legger ut på vandring.

— Ulven kan gå langt - opp til 15 - 20 mil på et døgn. At det kan dukke opp en enslig ulv på Hardangervidda er således ikke utenkelig. På den annen side er det tvilsomt at den oppholder seg inne på snaufjellet langt fra skogen, sier Steinset. Han legger til at ulven bykser mye lenger enn 2 meter.

Ofte feilrapportering

— Vi har erfaring for at det er mye feilrapportering av ulv utenfor ulveområder. Mellom 60 og 70 prosent av observasjonsmeldingene viser seg å være feil. I disig vær kan selv små dyr fortone seg som store i fjellet. Det har hendt at folk har meldt om bjørn på isen på Mjøsa, mens nærmere undersøkelse viste at det var et kassert juletre som blåste hen over isen, sier han.

— Men samtidig er vi forsiktige med å avvise at observasjonene kan stemme. En ung ulv gjorde stort innhogg i saueflokkene i Indre Sogn og fjor. For noen uker siden var en ulv på snarvisitt vestover gjennom Bøverdalen og inn i Jotunheimen. Fjorten dager etterpå returnerte den til Gudbrandsdalen. Dette viser at ulv kan dukke opp på uventede steder i Sør-Norge. Derfor vil jeg ikke utelukke at det virkelig var ulv på Hardangervidda sist helg, sier Ole Knut Steinset.

ULVESPOR: Naturfotografen Arvid Aga tok dette bildet dagen etter at Einar Dalsegg møtte et dyr han mener er ulv. Sporet på bildet kan stamme fra en ulv. FOTO: ARVID AGA