• Hun lyver, sier black metal-gitaristen om kvinnen som anklager ham for voldtekt.

Gitaristen (33) sa seg ikke skyldig da saken mot ham begynte i Gulating lagmannsrett i dag.

Musikeren og en kamerat (32) skal ha holdt en kvinne innesperret og voldtatt henne under et nachspiel i en leilighet i Bergen i april 2003. Kvinnen kom seg unna ved å rømme naken med bare et håndkle rundt livet.

Da saken var oppe for Bergen tingrett i fjor vår, ble begge mennene dømt for voldtekt og frihetsberøvelse. Nå skal Gulating lagmannsrett ta stilling til skyldspørsmålet på nytt.

— Kledde seg naken

I retten i dag hevdet to tiltalte at kvinnen hadde hatt sex med dem frivillig. Gitaristens medtiltalte sier at kvinnen inviterte til sex etter at rockeren hadde kledd seg naken på det fuktige nachspielet.

— Plutselig sto han der, helt naken. Ikke at det var spesielt oppsiktsvekkende. Han har en tendens til å kle seg naken på nachspiel. Det har skjedd før, sier kameraten.

Gitaristen erkjenner å ha hatt sex med kvinnen, men sier han ikke kan huske om han hadde samleie med henne. Han hevder å ha fått blackout etter å ha drukket store mengder øl, vin og sprit.

— Det blir gradvis litt diffust for meg. Jeg husker politisirenene og at jeg våknet opp på glattcelle.

Ekshibisjonist

Han minnes imidlertid å ha tatt av seg alle klærne for å lage en "morsom og spennende situasjon".

— Jeg er ekshibisjonist.

Aktor Kjelby satte den uvanlige oppførselen i sammenheng med hans musikalske karriere.

— Stemmer det at du spiller i et black metal-band?

— Ja.

— Får du ikke utløp for ekshibisjonismen din der?

— Ikke nok, tilsynelatende.

- Hun lyver

Musikeren gikk kraftig til angrep på fornærmede fra vitneboksen.

— Hun lyver. Jeg sier det rett ut.

— Hvordan kan du vite det, når du sier du har hatt blackout? spurte aktor.

— Jeg har sett henne ha frivillig sex med ham, og jeg har sett henne ha sex med meg. Da lyver hun i hvert fall i deler av forklaringen sin. Hun hevder at det ikke har vært noen frivillig sex i det hele tatt.

Han kan ikke forklare hvorfor kvinnen flyktet ut av leiligheten kun iført et håndkle. Kameraten hans mener grunnen var at gitaristen kjeftet på henne og kalte henne en "dum hore".

Kald

— Jeg kan fremstå som følelseskald. Det er godt mulig at jeg har kjeftet på henne, men jeg kan ikke huske det. Jeg kan ikke utelukke det, sier musikeren.

Tiltalte innrømmer at han kan virke aggressiv og truende, men hevder at han aldri har brukt vold.

— Jeg skjønner godt at jeg kan ha skremt henne med verbale utsagn. Jeg kan huske å ha kastet ut folk før etter å ha hatt sex med dem.

Kameraten sier at gitaristen kan virke usympatisk overfor kvinner, og at han har en "bruk og kast"-mentalitet når det gjelder partnere.

Aktor, statsadvokat Gert Kjelby, viste i sitt innledningsforedrag til at fornærmede hadde blåmerker på kroppen da hun ble undersøkt på legevakten. Dette bestrides av forsvarer Jørgen Riple.

Onsdag formiddag skal den fornærmede kvinnen gi retten sin versjon av hva som skjedde på nachspielet.

Uenige i tingretten

De tiltaltes forklaring likner den de ga i tingretten i fjor. Den gangen ble mennene ikke trodd av rettens flertall. Fagdommeren og den ene lekdommeren mente at kvinnen hadde blitt holdt tilbake mot sin vilje og voldtatt av begge mennene sammen.

Den andre meddommeren mente imidlertid at det var tvil nok til at begge burde frikjennes.

— Dommen er full av faktiske feil og mangel på logiske resonnementer. Flertallet har ikke engang tatt seg bryet med å diskutere opplagte brister i forklaringen til kvinnen; brister som også rettens mindretall påpeker, sa forsvareren, advokat Jørgen Riple.

— Jeg er overbevist om at disse to mennene er uskyldige, sa forsvareren.

Bandkompis dømt

Vokalisten i samme black metal-band ble i Gulating lagmannsrett i februar i fjor dømt til 14 måneder fengsel for "rå, massiv og langvarig vold" mot en 41 år gammel mann i 2002.

JON TUFTO (mms)