— Han uttalte at han ville tvinge Hvidevold til å fortelle hva som hadde skjedd med eks-samboeren. Hvis det ble nødvendig skulle han bruke vold og knuse knærne hans, sier et vitne til Bergens Tidende.

Tidligere denne uken meldte han seg for politiet og fortalte hva 61-åringen hadde sagt da de to møttes i vinter. Gjentatte ganger skal siktede uoppfordret ha lagt ut om hvor dårlig arbeid politiet i Austevoll hadde gjort etter at hans eks-samboer ble funnet druknet i 2003. 61-åringen mente at det var Hvidevold som sto bak ulykken og ville presse ham til å innrømme dette.

Sønnen til stede

— Det virket som en besettelse. Hvis ikke han gjorde det selv hadde han andre som kunne stille opp. Han sa også at Hvidevold kanskje kom til å falle i vannet en gang, forteller vitnet som ikke ønsker å stå frem i avisen med navn.

Mannens 26 år gamle sønn som også er siktet for drapet på Halsnøy skal flere ganger ha vært til stede når faren fortalte om hva han hadde tenkt å foreta seg.

— Han satt i nærheten og hørte på det som ble sagt, men snakket aldri noe særlig selv, sier mannen.

Hevder sin uskyld

Selv om 61-åringen ga uttrykk for at han ønsket å presse avdøde, skal han ikke ha brukt ordet drap. Men da vitnet hørte hva som hadde skjedd på Halsnøy skal han umiddelbart ha tenkt på siktede.

— Jeg trodde ikke at folk kunne være så gale, men skjønte at det måtte være han, sier mannen.

I går ble den siktede 61-åringen varetektsfengslet for to nye uker. Han innrømmer å ha uttalt seg i sterke ordelag om Hvidevold.

Siktede innrømmer også at han en gang har gått til angrep på avdøde fordi han skal ha plaget eks-samboeren. 61-åringen skal da ha ristet mannen og lagt han i gulvet. Han nekter likevel fremdeles for å ha hatt noe med drapet å gjøre.

— Jeg er fullstendig uskyldig. Derfor er dette helt meningsløst. Hvis jeg hadde hatt noen anelse om hva som skulle skje, ville jeg ha prøvd å stoppe planene, sa 61-åringen til Bergens Tidende etter rettsmøtet.

Bruker store ord

Mannens advokat Nina Monssen mener de kraftige uttalelsene til klienten hennes kan ha sammenheng med at han ofte bruker store ord når han snakker.

— Han har til tider en voldsom uttrykksform. Innholdet i det han sier er ikke alltid ment så alvorlig som det noen ganger kan høres ut, sier hun.

Politiet har siden drapet på Halsnøy avhørt 30 vitner.

— Vi har stadig utvikling i etterforskningen og avhører vitnene fortløpende. Utover det ønsker jeg ikke å kommentere saken, sier politiadvokat Svein Erik Krogvold.