Det var en trist stund for familien Njøten på Sotra da hesten deres måtte avlives på et slakteri i Ølen i høst.

— Avgjørelsen var vanskelig, men hesten var skadet og kunne ikke komme på beina igjen. Han var rolig og skjønte nok ikke hva som skulle skje med ham, sier Karl-Einar Njøten.

Hesteeieren hadde ikke regnet med å se hesten igjen.

Havnet i bosset

Flere merkelige omstendigheter førte likevel til at bilder av en partert hest dukket opp på bt.no. Hestehodet var ved en feil blitt levert som matavfall til en bossplass i Fitjar - og ingen visste hvor det kom fra. Lørdag omtalte bt.no mysteriet. Et par dager senere meldte vi at hestehodet stammet fra Akvariet i Bergen. Hodet var blitt brukt som åleagn i TV 2-serien «Akvariet».

— Min kone og jeg så aldri serien, men da vi så bildene av hestehodet på bt.no, kjente vi igjen Svarten med en gang, sa hesteeieren til bt.no i formiddag.

Etter at denne artikkelen ble publisert på bt.no, viser det seg imidlertid at hestehodet umulig kan ha tilhørt Svarten. Serien ble nemlig spilt inn allerede våren 2006, lenge før Svarten ble avlivet.

Som en hund

Familien reagerte kraftig på at den døde hesten ble vist på TV.

— Ille og makabert. Hesten er, som de fleste andre hester i dag, blitt brukt som familiedyr, og vi hadde et nært forhold til den. Det kan sammenliknes med forholdet som folk har til hundene sine.

Akvariet i Bergen tok kritikken alvorlig.

— Jeg beklager at vi har gjort noe som hesteeieren har oppfatter som støtende, sa direktør Kees Ekeli.

I fremtiden vil Akvariet be om forsikringer fra slakteriet, hvis de gjør noe tilsvarende igjen. At det generelt skulle være uetisk å bruke et hestehode til å demonstrere ålefiske, er han ikke enig i.

— I gamle dager, da folk brukte hestene sine til arbeid, var de like glade i dem som vi er i dag. Likevel brukte de hele dyret når det døde, også som agn, sa Ekeli.

Ville skjerpe seg

Slakterisjefen er også lei for at hesteeieren følte seg ført bak lyset.

— Vi visste ingenting om at hestehodet skulle på TV. Vi vil forsikre oss om at liknende saker blir håndtert på en bedre måte i fremtiden, sa konsernsjef Leif Malvin Knutsen i Fatland.

Vanligvis brukes det meste av hestene til matproduksjon, mens hode og innmat destrueres.

— Noen deler av dyret blir brukt i undervisnings- og forskningssammenheng. Det var tilfellet også med dette hestehodet, etter det vi fikk opplyst da Akvariet tok kontakt, sier Knutsen.

Hva synes du om Akvariets bruk av hestehodet? Si din mening i feltet under!

SÅ FEIL: Familien Njøten mente å kjenne igjen sin gamle hest på dette TV-bildet, som viste seg å være fra 2006.
TV 2
ÅLEMAT: Akvariet i Bergen brukte hestehodet til å demonstrere en gammel metode for ålefiske på TV 2.
TV 2