Fireårige Kamy Mai har aldri blitt ridd før. Hun er selskapshest. Skeptisk til det meste. Hun løper i sirkler bak et stålgjerde midt inne i hallen på Sletten. Utenfor gjør britiske Kelly Marks seg klar. Hun er kjent som en av verdens fremste hestetemmere. Hun er kvinnen som lytter til hester. Du har kanskje sett Kelly Marks på Animal Planet på tv, eller i TV 2s «Hesteliv». Nå har Thinkhest.no invitert personligheten til Bergen og Sletten Ridesenter. Kelly Marks skal vise sine forbløffende kunster. Hemmeligheten bak «intelligent horsemanship», bak et harmonisk forhold mellom hest og menneske.

— Det handler om å kommunisere med hestene på en myk måte, bruke kroppsspråk, ikke rope og skrike, slik altfor mange gjør. Vi mennesker er primater. Hestene skjønner seg ikke på «monkey»s!

Så trekker Kelly frem en parallell for å forklare essensen i det hun holder på med på en folkelig måte.

— Har du sett supernanny på tv? Det handler litt om det samme. Foreldrene må se på sin egen atferd, før de kan endre barnas. Det samme må hesteeiere. De må endre seg først, se på hvordan de tilnærmer seg hestene, sier Kelly Marks.

Populært

Det er knapt et ledig stolsete i ridesenteret. Mesteparten av tilskuerne er unge jenter - mødre og døtre. De har betalt 350 stive kroner midt i beste shoppingtid lørdag, for å se Kelly Marks i Norge for første gang. Alle må slå av mobiltelefonene. Hestetemmeren skal vise en såkalt «join up». Hun skal få hesten til å bli med på notene av egen fri vilje. Prinsippene blir først demonstrert med en «gammel hest med dårlig kondis, som blir solgt billig etter showet». Don Shaw er prøvekanin, eh, hest. Kelly Marks snakker om hvor viktig kroppsspråket er, at hun skal dominere hesten med kroppsspråk, et avdempet kroppsspråk, hun skal dempe hestens adrenalinnivå.

— Når hesten beveger øret, betyr det at jeg har dens oppmerksomhet. Når hesten senker hodet, er den mest sårbar, forteller hun. I neste sekvens viser hun hvordan hun drar hesten mot seg. Med å bevege seg i halvsirkler foran hesten.

Kelly Marks påpeker et paradoks.

— Hester som er behandlet som mennesker, som har hatt mye menneskekontant, er ofte de som trenger mest hjelp. Villhester, hester som har levd i ro og fred, er lettere å få kontakt med.

Psykologi

I løpet av én time skal Kelly Marks vinne Kamy Mais fulle tillit. Hestetemmeren vender hesten noen ganger, for å få henne fokusert på det som skal skje. Etter noen runder dropper hesten hodet, øret peker mot Kelly Marks. Kamy Mai slikker seg rundt munnen.

— Hun er en hest med mye energi.

Marks, en av verdens beste hestepsykologer, har temmet villhester i Afrika. Denne bergenske damen er ikke helt tam, hun heller. Men Kelly har fått henne til seg. Nå gjelder det å få løftet på beina til hesten. Det er en stor tillitserklæring fra hesten.

— Good girl, very clever, sier Kelly.

Men Kamy Mai sparker litt med bakbeina. Hun har en venninne i stallen.

— Hun er litt urolig fordi venninnen hennes ikke er her, sier Kelly.

Hestetemmeren beholder roen. En hesteeier som har en dårlig dag eller er stresset, overfører ubevisst problemene sine til hesten. Det kan gjøre hesten ulykkelig og ubekvem i lang tid.

— Jeg må alltid være rolig, selv om hesten uroer seg. Jeg er hestens trygghet, sier Kelly.

— Bring the saddle in.

Fillerister rytter

Kamy Mai har aldri hatt en sadel på.

— Hesten gjør ikke feil, den går etter sine egne instinkter og eget språk. Det er helt og holdent opp til oss å forklare tydelig hva vi vil, påpeker Kelly.

Det er dønn stille i ridesenteret. Stillheten brytes med jevne mellomrom av fly på vei til og fra Flesland. En baby bæljer. Speaker griper inn.

— Jeg må be dere gå ut med barnet når vi skal sette på sadelen, sier speaker.

Kamy Mai lukter på sadelen før den legges på plass. Hun tusler rundt med sadelen, for å bli kjent med den. Kelly Marks inviterer hesten inn til seg igjen. Når tilliten er bygget opp enda et hakk, kalles rytteren Grant inn. Han klatrer forsiktig opp på hesteryggen. Blir liggende på magen tvers over hesten, vrir seg rolig opp i sittende stilling. I neste sekund vrinsker Kamy Mai. Gjør et byks, fillerister rytter og slenger ham i bakken.

— Hun er litt av en utfordring, poengterer Kelly Marks, stadig like avbalansert. Hun har en magisk kontakt med hesten. Publikum er trollbundet av seansen. Rytteren Grant gjør et nytt forsøk. Han rir. Kamy Mai blir ridd for første gang. Skritter rolig. Dropper hodet. Svetten siler fra pannen til Kelly Marks.

— Puh, det er tøffe hester dere har i Norge, sier Kelly og tar pause. Så venter signering av bøker, en hest som ikke vil la seg sko og en hest som eieren bruker to timer på å få inn i vognen.