Langs grusveien blomstrer storkenebb og gule soleier og rundt svingen dukker Roligheten gård frem. Det er her det skjer på Nedre Nattland i dag. Epona rideklubb inviterer til familiedag for alle de nye naboene som holder på å etablere seg i nærområdet.

Seks ponnier står på rekke og rad med spente barn i salen, og en ledsager ved siden av. En liten jente er blitt litt skeptisk.

— Vil du ikke, jo, du hadde jo gledet deg, sier mamma. Men hesten er stor og jenten er liten, ikke noe å si på det. Instruktør Elisabeth Strøm forteller at klubben har 15 hester på stallen og at de går på skift med ungene i dag.

Stalljenter på post

— Epona rideklubb er foreldredrevet og har holdt oppe et høyt aktivitetsnivå siden de overtok etter Roligheten ridesenter som lå litt lenger oppe i bakken for snart tre år siden. De er organisert som et idrettslag, og baserer seg på stor dugnadsinnsats av en hard kjerne på 20-30 foreldre. Og så har vi en daglig leder og fire instruktører, forteller daglig leder selv, Eva Hadler Borge.

Men det er ikke bare foreldrene som er gjør en innsats. Det gjør alle ungene som er medlem i klubben også. Slike som Marit Engum, Eirill S. Hauge og Silje Myhrvold. Det er hestejenter på gården til vanlig og i dag står de på sekkeløp-posten og hjelper dem som vil konkurrere.

— Alle som står på poster er stalljenter. Vi hopper litt også sammen med dem som trenger hjelp, forteller de.

Mye høy og mye kraftfôr

— Vårt motto er «hest for alle». Her skal ingen tjene penger, men det har vært mye arbeid. Foreldrene kom på dugnad og gjorde stallen klar for hestene. Her er 250 unger som rir i rideskole hver uke, forteller Eva Hadler Borge.

— Du Eva, skal vi ha trillebårkjøring nå,

— Det er veldig mange jenter her?

— Du, skal vi være ærlig så er dette veldig mye et mor/datter-prosjekt. Se oppover her og se hvor mange fotballbaner det er. Jentene trenger noe de også. Og hestejenter blir veldig selvstendige og greie jenter.

Det var Ellen Marie Toklem Eyra (14) som foreslo at den nystartede klubben skulle hete Epona.

— Epona var den romersk-keltiske hestegudinnen. Hun ville at hestene skulle bli tatt godt vare på, fordi de var mye verd, forteller Ellen Marie.

GØY Å RI: Det er ikke første gang Kristin Hermine Handeland (snart 8) er på hesteryggen. (ALLE FOTO: HELGE SKODVIN)
HØYE HOPP I JUTESEKKEN: Marit Engum (13), Silje Myhrvold (13) og Eirill S. Hauge (12) (fra venstre) styrer sekkeløpet, men hopper litt også. Eller mye, rettere sagt.
HØYT TIL HEST: Og hest er best. Det var mange som ville være med å ri på ponni og hest på Epona rideklubbs familiedag.