— Det er alltid en glede å få ting tilbake til Bergen. Men han må organisere det godt, sier Herman Friele.

Ordføreren synes det er prisverdig at Idar Vollvik har åpnet ballet ved å legge inn bud på «Stella Polaris».

Luksusskipet fra 1926 tilhørte tidligere Det Bergenske Dampskibsselskab, og har ligget i Japan de siste 35 år. Nå er det til salgs for fem millioner kroner, og fristen for budgiving går ut i morgen.

Tør ikke love kaiplass

— Dersom skipet er rimelig shabby, må det jo rehabiliteres. Det koster penger å holde det også, påpeker Friele.

Dette er Vollvik klar over, og jobber grundig for å få med alle aspekter av et eventuelt kjøp. Får han tilslag på båten, kommer han ikke til å beholde den selv, men gi den til en stiftelse i Bergen. Han har også tatt initiativ til å danne en komité som skal forvalte driften fremover, og jobber med å finne pengesterke medborgere som vil delta i prosjektet. Å frakte det gamle cruiseskipet fra Japan til Norge kan få en prislapp på mellom syv og 12 millioner.

Herman Friele våger foreløpig ikke å love en god og sentral kaiplass til «Stella Polaris» om hun kommer til Bergen.

— Det er det for tidlig å si noe om, dette må vi diskutere med havnemyndighetene. Men jeg tror de aller fleste vil ønske en så stolt skute velkommen, sier Friele.

«Hører hjemme i Bergen»

Salget av det sagnomsuste skipet har også engasjert Riksantikvaren.

— Vi ser med stor glede at noen øyner mulighet til å ta vare på «Stella Polaris», sier Carl Frederik Thorsager, som er førsteamanuensis hos Riksantikvaren.

Han mener at initiativet er viktig for Norge, og har i samarbeid med Vollvik kontaktet en skipsmegler som vil annonsere et kommende bud til de japanske eierne. Thorsager kjenner ikke til at det er kommet inn bud fra andre foreløpig.

— Men jeg vet at interessenter både fra Japan og Frankrike har tatt kontakt, sier han og legger til:

— Dette er veldig spennende. Og det er ingen tvil om at det er i Bergen hun hører hjemme.

Daglig leder ved Bergens Sjøfartsmuseum, Tore Nilsen, minner om at et skip som gjenstand er kostbart å holde.

— Et skip er et komplisert kulturminne, og det gjelder i aller høyeste grad «Stella Polaris». En ting er å få henne hit, men så må man tenke på driften videre. Hvem skal ta seg av den? spør Nilsen.

Han ser likevel positivt på at entusiaster tar tak i «Stella»-saken.

— Uten slike ildsjeler hadde vi ikke fått tak i de fartøyene vi har her i landet, påpeker Nilsen.

ENGASJERER: Engasjementet blant den bergenske befolkning er stort etter at det ble kjent at «Stella Polaris» kan komme tilbake til sjøfartsbyen Bergen. For tiden ligger hun i Japan, og har i de siste 35 år ligget stasjonært og fungert som hotell- og restaurantskip.