I en telling, foretatt av medieovervåkerne i Retriever Norge over ordførerne i landets ti største byer, er det Stavanger-ordfører Leif Johan Sevland som ligger best an til nå i år. Hittil i år har han vært omtalt i 386 artikler.

Jan Oddvar Skisland (KrF), som bærer kjedet i Kristiansand, er ikke langt unna med 339 artikler mens Ole Haabeth (Ap) i Fredrikstad ender på tredje plass med henholdsvis 327 artikler.

Herman er best

Vår måling viser at ingen av de nevnte ordførerne er flinke til å få omtale i mediene utenfor egne bygrenser. For dem er det lokalpolitikken som gjelder. Derimot heter man Herman og er ordfører lykkes man langt bedre, sier Tommy H. Brakstad i Retriever Norge.

Tellingen viser nemlig at det er ordførerne i Bergen og Tromsø, Herman Friele (H) og Herman Kristoffersen (Ap), som er flinkest å komme til orde i mediene utenfor egne bygrenser — og dermed få profilert byen sin. Ordfører og kaffekonge Herman Friele var landets mest omtalte ordfører i 2004 med 1407 artikler.

Oslo langt ned

Ordføreren i Norges største by, Per Ditlev-Simonsen (H), havner helt ned på en sjetteplass med 198 omtaler hittil i år. Han blir også slått av sin politiske kollega og byråd - Erling Lae (H). Byråden i Oslo kan vise til 276 omtaler hittil i år. Landets eneste kvinnelige ordfører blant de ti på topp er Rita Irene Ottervik (Ap) i Trondheim. Hun havner på en åttendeplass med 122 omtaler.

Målingen er foretatt i landets riks- og regionsaviser, samt alle landets nettaviser og magasiner. I tillegg er det største papiravisen i de største byene tatt med.