I mars ble det kjent at Bergen kommune og Justisdepartementet spytter nær to millioner kroner i et unikt arbeidstreningsprosjekt for kvinner i prostitusjons— og rusmiljøet.

Planen er at prostituerte og tidligere prostituerte skal drive et nytt hotell i Bergen sentrum. Slik skal veien til det normale arbeidslivet gjøres lettere for kvinnene.

Har hus

I vår fant prosjektgruppen et egnet lokale. Bygningen ligger på Klosteret.

Men den byråkratiske møllen kan stoppe hele hotellprosjektet. Prosjektgruppen har søkt kommunen om støtte til drift, men venter på svar. Det samme gjelder søknad til Nav om tiltaksplasser.

— Vi er fremdeles veldig interessert i dette huset. Men det kan jo hende at det ryker. Da må vi bare finne et annet hus, sier prosjektleder Inger Kirstine Straume til bt.no.

Mangler penger

Planen er at hotelldriften skal være lønnsom på sikt. Det trengs likevel midler til drift den første tiden.

— Vi har søkt kommunen om to millioner kroner for 2010, sier Liv Hasås i Alf AS, som er kommunens arbeidstiltaksbedrift.

Etter det bt.no forstår, kommer det ingen penger fra kommunen før eventuelt i budsjettet for neste år, som vedtas 14. desember. Nav gir heller ingen garantier før regjeringens forslag til statsbudsjett gjøres kjent.

- Kan ikke vente

Og huseieren begynner å bli utålmodig.

— Jeg kan ikke vente veldig lenge. Det bør komme en avklaring innen slutten av november, sier Thomas Jellestad Jensen, som har alternative planer for bygningen.

— Den er på rundt 650 kvadratmeter. I dag leier jeg ut til studenter og andre. Det er ikke spesielt lønnsomt å holde på slik. Men jeg synes tiltaket er veldig positivt. Og for meg hadde det vært veldig bra å bare ha én leietaker og ikke 23, slik jeg har nå, sier Jensen.

- Spennende

Fra før har kommunen gitt 440.000 kroner til planlegging av hotellet. I kjølvannet av sexkjøpsloven utlyste Justisdepartementet midler til prostitusjonsfeltet, og her har hotellprosjektet mottatt 1,4 millioner kroner.

Inger Kirstine Straume sier at de «møter velvilje overalt».

— Men hvis statsbudsjettet blir negativt, så er det jo ikke noe å hente.

- Hva sier de prostituerte om å jobbe på hotell?

— De vi snakker med synes det er spennende, sier Liv Hasås, som understreker at det ikke bare er prostituerte som skal arbeide der. Også andre som av ulike grunner står utenfor arbeidslivet skal få tilbudet.

— Vi må unngå stigmatisering av folk som skal jobbe der, sier Hasås.

Planen er at kvinnene skal arbeide med alt fra booking til renhold og matlaging. En ser for seg mellom ti og 15 ansatte. I tillegg trengs tre-fire ansatte med annen bakgrunn, som skal ha hovedansvaret for driften.