— Tenk deg denne utsikten med en bedre middag på fatet, sier Ola B. Siverts fra Arkitektgruppen Cubus.

Askøybrua ser liten ut i det fjerne, Øygarden titter frem bak. En liten fisketråler dupper i Nyhavn på motsatt side. Sandvikspilen, stolt, der oppe, som om den våker over Gamle Bergen og de ærverdige Grung-boligene fra 30-tallet like ved.

Luften virker friskere her oppe. Kanskje er det utsikten som gjør godt. Vi befinner oss 52 meter over bakken, på taket til den gamle siloen på Hegreneset. Får de tre som har tatt oss med hit, det som de vil, spaserer det kelnere her oppe om få år. Restaurant med panoramautsikt på toppen av et eksklusivt konferansehotell.

— Hegreneset har alle muligheter, sier Siverts.

Kulturhistorisk grunn

Arkitektgruppen Cubus er snart ferdig med sin mulighetsstudie for Hegreneset, som gjøres på oppdrag for Rolf Olsen Eiendom. Innholdet i arkitektenes dokumentmappe kan ha avgjørende betydning for byutviklingen i Sandviken.

TURISTATTRAKSJON? En glassbelagt overgang fra konferansehotell til vandrerhjem. Slik kan Hegreneset se ut i fremtiden.

Målet er at dokumentene skal legges til grunn for reguleringsplanen for området, et arbeid som begynner våren 2013.

— Til tross for at det er nær sentrum, er store deler av Sandvikens sjøsone blitt liggende i en bakevje de siste tiårene, mener Siverts.

Historisk sett har Hegreneset betydd mye for byens næringsvirksomhet. Påskriften langs den ene veggen vitner om det som var Nord-Europas mest effektive mølledrift helt frem til 90-tallet, Hæggernæs Valsemølle.

Til tross for mange bud fra eiendomsutviklere, har selskapet holdt på eiendommen. De vil holde hevd i historien, og mener at Hegreneset skal brukes til næring.

Bane og sykkel

— Området har kapasitet til å utvides til over 100.000 kvadratmeter, og ligger tre kilometer fra Fisketorget. I tillegg er strekningen fra Bryggen til Hegreneset nesten helt flat langs sjølinjen, noe som er nærmest unikt i Bergen, sier arkitekt Celine Blanc.

Hun mener den planlagte bybanelinjen kombinert med et godt sykkelnett er nøkkelen til å utløse potensialet til Sandviken. Blanc tror man kan utvikle over 200.000 kvadratmeter næringsareal og 2000 boliger i Sandvikens sjøsone.

SUB-SEA, HOTELL OG KULTUR: Arkitektene vurderer flere muligheter for Hegreneset. Ett forslag er å gjøre området til et mekka for undervannsteknologi og forskning, kombinert med hotell og kulturattraksjoner.

— Vi prøver å være i forkant i alle ledd. Vår jobb er å tenke helhetlig i et område som ikke er i nærheten av å ha utløst sitt fulle potensial i dag, sier hun.

Sub-Sea-Mekka

Undervannsteknologiselskapet Naxys holder til på Hegreneset, og ble i september kjøpt opp av gigantselskapet GE Electrics. Andre aktører innen samme felt har også utvidelsesplaner, og nye har meldt sin interesse for å etablere seg i området.

— Det er 200 meter dypt like utenfor bryggekanten her. Selskapene kan teste utstyret sitt bokstavelig talt utenfor døren. Det er helt unikt, og en av grunnene til at vi ser for oss en "undervannsklynge" i området, sier Ola B. Siverts

Vi beveger oss nedover trappene fra silotaket, og Siverts forteller om flere visjoner. Han er ansvarlig for å koordinere eiendommene som Rolf Olsen-gruppen eier i Sandviken. Den viktigste oppgaven er å bidra til at grunneierne fra Kristiansholm til Hegreneset drar i samme retning.

— Dette er et tidspunkt som er avgjørende for bydelen og byen. De beslutningene som tas om infrastruktur det neste året, kommer til å bety veldig mye for generasjoner fremover, sier han.

Strand i Bergen?

Vel nede på bakkeplan peker Siverts ivrig over vannet som snirkler seg inn mot Nyhavn. Bortenfor Lerøys planlagte hovedkontor vil han lage byens største strand og et lokalsenter med bybanetorg. Han peker mot Gamle Bergen og skisserer hvordan området kan bli en helårsattraksjon og "juleby", som "Tivoli" i København.

— Med all næringsvirksomheten vi ser for oss her, kan området bli som Bergens svar på Silicon Valley, sier han lattermildt.

Starter etter jul

MODERNISERES: Første steg i utbyggingen av Hegreneset er å modernisere den gamle møllen på sørøstlige siden av halvøyen. Her ser arkitektene for seg en gründergrind for små teknologi- og kulturbedrifter.

Arbeidet på Hegreneset kan ifølge Siverts forhåpentlig starte like over jul, men de vil begynne i det små. Førsteprioritet er å ferdigstille 3000 kvadratmeter av den gamle møllen på den sørøstlige siden av halvøyen.

— Planen er å etablere en "gründergrind", et lavterskeltilbud for små teknologi- og kulturbedrifter. Veien derfra avhenger av kommunens respons på reguleringsforslaget, sier Siverts.

SLIK VIL DE HA DET: Skissen viser et fugleperspektiv over området ved Hegreneset, slik Arkitektgruppen Cubus ser det for seg. Et mulig bybanestopp ved inngangen til Gamle Bergen er tegnet inn, selv om dette ikke er bestemt ennå. Næring, forskning, hotell og kunst er nøkkelord i hva arkitektene ser for seg.
Illustrasjon: Arkitektgruppen Cubus.