Det er sentrums finest beliggende parkeringsplass, med strandlinje og fiskemuligheter. Like ved ligger den verneverdige Tollboden, butikker, Akvariet og Nordnesparken.

Ytre Tollbodkai ville ganske sikkert blitt et populært sted å overnatte for tilreisende bobilturister. Etter anbefaling fra fagetaten, vil byrådet nå prøve å gjøre området tilgjengelig for bobiler fra 2009.

— Kan ikke tvinge oss

Men det er skjær i sjøen. Tollbodkaien er Havnevesenets område, og havnesjef Gunvald Isaksen kan styre sin begeistring for å måtte drive bobilparkering om sommeren.

— Nei, det synes vi ikke noe om i det hele tatt. Det er utenfor vårt arbeidsområde, sier Isaksen.

Inntektene fra parkeringsplassene brukes i dag til å vedlikeholde kaiene i Vågen. Bobilparkering vil bety inntektstap for Havnevesenet. Isaksen sier at det ikke har vært dialog med kommunen.

— Det er vi som eier plassen, og kommunen kan ikke tvinge seg inn på annen manns eiendom. Hvis dette skal skje, trengs det er vedtak i Havnestyret, som er vårt styrende organ, sier havnesjefen.

Syv aktuelle steder

Torsdag skal byråden orientere komité for miljø og byutvikling om arbeidet med å finne et nytt, permanent område for bobiler etter at Bergen bobilsenter måtte flytte fra Sandviken. Det har vist seg å være vanskelig. Kommunens byråkrater har vurdert 23 forskjellige steder, og sitter nå igjen med følgende, som fortsatt er aktuelle:

  • Bergenshallen
  • Nordnes: Indre eller Ytre Tollbodkai
  • Nygårdstangen: Trekanttomten eller Sirkustomten
  • Kristiansholm i Sandviken
  • Damsgårdsveien 99

Skraphandel som nabo

Denne sommeren var Damsgårdveien eneste alternativ for bobilene i sentrum. Slik blir det neste sommer også, forteller Terje Helgheim, eier av Bergen Bobilsenter. Han har fått midlertidig tillatelse til å benytte den gamle industritomten i skyggen av Puddefjordsbroen.

— Det er ikke akkurat byens beste side vi viser de tilreisende. Nærmeste nabo er en skraphandel som begynner å bråke klokken syv om morgenen, sier Helgheim.

Han håper forslaget om Tollbodkaien blir en realitet.

— Det hadde vært midt i blinken, med sjø og omgivelser som vi kan være stolte av å vise frem. Sirkustomten er en annen favoritt, sier han.

— Men må bobilene parkere midt i sentrum? Kan ikke de overnatte utenfor byen og ta bussen inn?

— Da øker sjansen for at bobilturistene kjører inn til sentrum og tar seg til rette der. Vi så i sommer at flere snudde da de kom til Damsgård og heller fant en parkeringsplass nærmere sentrum.

Byrådet mener området ved Bergenshallen kan være en aktuell plassering når Bybanen står ferdig, men helst i kombinasjon med et sentrumsnært anlegg. Terje Helgheim sier at et bobilsenter må tilby påfyll av vann, tømming av toaletter, og helst dusj og toalettfasiliteter i et permanent bygg.

Hvor synes du bobilene bør få stå? Si din mening i kommentarfeltet!