• Ikke gi fuglene mer mat enn de klarer å spise.

Det sier Sonja Skotheim, avdelingsleder ved etat for helse i Bergen kommune. Onsdag formiddag tok vi dette bilde på St. Jakobs plass, mellom Grieghallen og Legevakten, i Bergen sentrum.

Restene til rottene

Det viste at store mengder brød er lagt ut til fuglene. Duene forsynte seg villig vekk, og det var ingenting å si på appetitten. Dueflokken spiste og spiste.

— Dette bildet viser nok at det er lagt ut for mye brød til fuglene. Det er et problem at enkelte gir mer mat til fuglene enn de klarer å spise. Da ender restene ofte opp som rottemat, sier Skotheim.

- Hva kan dere gjøre?

— Egentlig ikke så mye. Det er ikke forbudt å gi fuglene mat. Vi driver forebyggende arbeid hele året og oppfordrer folk til ikke å legge fra seg boss. Dessuten ber vi dem være forsiktige når de mater fuglene. Noen legger fra seg poser med brød. Da blir det ofte liggende igjen rester, som blir næring for rottene, svarer Skotheim.

Flere rottemeldinger

Hun forteller at kommunen har fått flere henvendelser om rotter enn normalt.

— Det har vært en oppgang i antall henvendelser fra beboere i byen. Det kan skyldes at vi har hatt en mild vinter. Dessuten har det vært mye graving i byen. Det resulterer i at rottene kommer opp i dagen.