Se video øverst i saken

I fem dager har en spermhval vært strandet på Rong i Øygarden, men tirsdag formiddag kom redningen:

Doktorgradstipendiat Marta Acosta som forsker på slike dyr, fikk hjelp av to tidligere fiskeskøyter, Perlo og Kviteseid . To småbåter var også med på aksjonen.

STORAKSJON: Dette bildet er tatt fra land i Austevågen.
ODDMUND LUNDE

Fra brannvesenets plastbåt laget Acosta bråk med en metallstang for å lede hvalen ut av bukten. Spermhvaler liker ikke sterke lyder.De andre båtene hjalp til ved å gå på siden av dyret.

Frykter den kommer tilbake

— Det virket tydeligvis. Ved halv tolv-tiden ble hvalen ledet ut i åpent hav. Skøytene var til god hjelp. Kommunen vil rette en stor takk til dem, sier brannsjef Jan Gaute Haug i Øygarden til BT.

— Han prøvde å snu, men vi tvang ham ut, sier skipper Tom Inderøy på Perlo .

LETT MATCH: - Han var ikke så stor, bare 13 meter, sier Perlo-skipper Tom Henrik Inderøy.
TOM HENRIK INDERØY, PERLO

— Hvordan kan du tvinge et så stort dyr? - Han var ikke så stor, bare 13 meter.

Hvalen forsvant fra følget ved Ormhilleren.

— Vi er litt redd for at han skal komme tilbake, men vi håper det går greit, sier brannsjef Haug.

Aktiv hval

Acosta jobber for Hvalsafari AS i Andenes, i området der disse hvalene normalt oppholder seg, og ankom Bergen mandag ettermiddag. Acosta var også i kontakt med internasjonale hvalredningsgrupper.

— Vi lager lyder. Hvaler reagerer på akustikk. Han var ganske aktiv i går og det er et godt tegn, sa forskeren tidligere på dagen.

Siden attraksjonen dukket opp torsdag morgen, har folk valfartet til kaiene.

— Vi har hatt noen uheldige episoder, der folk har svømt helt ut til hvalen. Ingen har blitt skadet, men det er jo med og stresser den, sier Jon Ivar Friborg, enhetsleder for teknisk drift i Øygarden kommune.

«Det mest spesielle oppdraget»

Brannsjef Jan Gaute Haug i Øygarden deltok i tirsdagens redningsaksjon, sammen med to andre representanter for Øygarden kommune.

— Det er mye rart i denne bransjen, men dette er det mest spesielle oppdraget jeg har vært med, sier Haug.Ifølge Havforskningsinstituttet er spermhvalen vanlig utenfor Vesterålen i Nordland, men marinbiolog Ulf Lindström hadde aldri hørt om noen helt inne ved fjæresteinene så langt sør da BT snakket med ham forrige uke.

Spermhvalen er ifølge marinbiolog Lindström et ungt dyr. Spermhval finnes i alle verdenshav og forekommer i størst tetthet i dype havområder, ifølge Norsk polarinstitutt.

De trenger rundt 500 kilo mat hver dag, og hvalen i Øygarden kunne ikke få seg i nok fisk og sjømat. Den sto også i fare for å bli dehydrert.

Tips eller bilder? Send MMS/SMS til 2211, eller skriv e-post

TETT PÅ: Hvalen har kommet helt opp til kaikanten i Austevågen.
Renathe Rong