— Vi er ferdige med denne saken nå, og har innført et generelt forbud mot løshår, sier assisterende fengselsleder Rune Greve i Bergen fengsel.

Sikkerhetsbruddet skjedde i slutten av mars i år. Om kvelden meldte en av de 14 kvinnene på avdeling C fra til fengselsbetjenten om at hun hadde migrene, og ville ta tidlig kveld.

Da kvelden kom, og betjenten skulle gå siste runde for å sjekke at alt var som det skulle, kikket vedkommende inn i cellen til kvinnen.

— Det så ut som det var en person som lå der, sier Greve.

- Et pek

Men det var det ikke. Kvinnen hadde derimot dandert dynen og lagt sine hair extentions på puten, før hun gikk inn på en annen celle på avdelingen. Der bodde to kvinnelige innsatte.

TAR GREP: - Det var en svikt i rutinene, som er beklagelig. Vi tar det alvorlig, sier assisterende fengselsdirektør Rune Greve i Bergen fengsel. ARKIVFOTO: MARITA AAREKOL

Natten gikk.

— Vi har ikke avdekket at de har gjort noe spesielt. Det virker mest som om at de har ønsket å gjøre et pek mot oss, sier Greve.

Morgenen etter gikk en fengselsbetjent inn på cellen hvor han forventet å finne en sovende kvinne.

— Du kan tenke deg selv hvordan det er når man ikke får livstegn og går bort for å vekke vedkommende, og så finner dette. Det er en støkk som sitter ganske dypt, sier Greve.

- Kunne ikke rømt

Like etter ble den innsatte funnet sammen med kvinnene på den andre cellen. De ble umiddelbart flyttet til en mer restriktiv avdeling, og dubleringen ble splittet.

På grunn av sprengt kapasitet har fengselet plassert flere innsatte på hver celle, såkalt dublering, for å redusere soningskøen. Det var grunnen til at det bodde to kvinner sammen på cellen i utgangspunktet.

Ifølge Greve kunne kvinnen ikke ha rømt.

— Nei, det skal mer til for å komme seg ut av Bergen fengsel, sier Greve.

Forbyr hair extentions

Fengselsledelsen varslet Kriminalomsorgen regionalt og Kriminalomsorgsdirektoratet om rutinesvikten.

Assisterende regionsdirektørLeif Waage i Kriminalomsorgen region vest mener problemet er løsbart.

— Men vi vil være mer observante nå som vi vet at løshår kan brukes til å villede våre betjenter, sier han.

Det blir ingen reaksjoner mot boenhetsbetjenten som gikk runden på avdeling C den aktuelle kvelden.

— Men det blir presisert at man skal få livstegn fra de innsatte for å være sikre på at de er der, sier Greve.

Parykk er allerede forbudt. Til nå har fengselet praktisert regelverket rundt hårfarging og hair extentions noe varierende, forteller Greve. Nå er det altså bom stopp for løshår.

— Men jeg vil presisere at innsatte som av medisinske grunner har behov for løshår eller har andre behov, vil kunne få dette innvilget etter en vurdering.

INNFØRER FORBUD: Etter hendelsen 22. mars i år forbyr Bergen fengsel hair extentions blant de innsatte. ARKIVFOTO: ODD E. NERBØ