Sterke krefter var i sving da tordenværet slo seg løs over huset til Stian Espe på Ågotnes mandag kveld.

— Jeg sto i vinduet og forsøkte å fotografere lynene, da det plutselig slo ned her. Selv om jeg sto i vinduet, kan jeg ikke huske verken lys eller bevegelse. Jeg må nok ha blitt slått ut et lite øyeblikk, sier Espe.

I ettertid har han fått høre at personer som befant seg opptil en kilometer unna kjente at det ristet idet lynet traff ved 21.30-tiden.

Flaks at ingen ble skadet

— Det har vært store krefter i sving. Datteren min på syv lå og sov bare en halvmeter fra en gulvflis som ser ut til å ha eksplodert i gangen. Vi har hatt skikkelig flaks. Vi skal være glade alle som befant seg i huset er like hele, sier Espe.

Trolig har lynet truffet flaggstangen utenfor huset først. Rundt den er gresset regelrett skrellet av plenen.

— Etterpå har det nok gått armer av lynet inn i huset også, sier Espe og ramser opp ødeleggelsene:

Ødelagt varmepumpe, PC, Playstation, TV-dekoder, telefonledninger og stikkontakt.

— Vi har funnet telefonkontakter liggende på andre siden av rommet og stående fast i en kommode. Ledninger er smeltet, og lynet har slått ut telefonledningene i hvert fall ut til første stolpe. Strømmen gikk selvfølgelig. Den er delvis tilbake nå, men hver eneste stikkontakt må sjekkes, siden noen av dem har flyttet seg noen centimeter ut fra veggen. Så det blir en del å gjøre i dag, sier Espe.

Rømte huset

Han leier leilighet i huset på Ågotnes, og hadde sine to barn hos seg da lynet slo ned. Hos huseierne var tre personer hjemme.

— Minstemann på halvannet år våknet av smellet, men barna tok det ganske greit og rolig, sier Espe.

Natten ble tilbrakt hos familiemedlemmer.

— Det var jo ikke strøm, så vi rømte huset, sier småbarnsfaren.

Hos Vervarslinga på Vestlandet advarer meteorolog Anna Reistad mot nye tordenbyger tirsdag.

— Det var absolutt en del lyn og torden langs kysten i går, men det blir antakelig enda mer aktivitet i dag. Det begynte rundt Stavanger i dag tidlig, og går sakte men sikkert nordover, sier hun.

Varm fredag

Onsdag er det derimot forhåpentlig slutt på tordenværet.

— Da venter vi en front som vil gi en blanding mellom regn og regnbyger. Mens vi tirsdag kan få gløtt av sol mellom bygene, vil det for det meste være skyet onsdag, sier Reistad-

Torsdag og fredag stiger temperaturene, men det strålende sommerværet kan ikke Reistad love.

— Et lavtrykk som kommer fra sørvest kan gi litt nedbør. Men det blir nok ikke de store mengdene, på grunn av gunstig vindretning og høy temperatur i høye luftlag, forklarer hun.

Den høye temperaturen vil vi også merke nede ved bakken etter hvert.

— Torsdag kan vi få opp mot 21 grader, mens vi fredag kan komme opp i hele 27 grader, sier Reistad.

KNUST: På andre siden av veggen, bare en halvmeter unna denne flisen, lå Stian Espes syv år gamle datter og sov da det smalt.
Privat