GUNNAR WIEDERSTRØM

I fjor tjente Sommer Bergen 1,3 millioner kroner på automatene som står på Bergen Storsenter. Samlede inntekter for selskapet er på drøye 1,7 millioner kroner.

Liker det ikke

Tystad ser det problematiske i at en virksomhet kommunen er med på å styre så til de grader er avhengig av automatinntektene.

— Vi er tungt inne i driften av Sommer Bergen. De tjener penger på automater. Samtidig går vi inn for å fjerne automater der barn og unge har adgang. Jeg skjønner folk som synes dette ikke ser helt godt ut.

Det var kommunens tre styremedlemmer som orienterte Tystad om inntektsgrunnlaget på et møte like over nyttår i år.

— Vi så helt klart at dette var en uheldig situasjon og tok det opp Tystad. Ingen av oss tre liker at vår virksomhet i så stor grad skal være finansiert av dette, sier nestleder i styret for Sommer Bergen, Henning Warloe.

Barn og unge rammes

Warloe sier det er klart dokumentert de siste årene at en god del av spilleautomatene skaper spilleavhengighet og fører mange mennesker ut i store problemer, også barn og unge

— Det er uheldig at Sommer Bergen identifiseres med denne typen problemer.

Han understreker at han ikke har noen grunn til å kritisere Bergen Storsenter.

I 2004 er det slutt på at Sommer Bergen tjener penger på automatene. Da vil kun veldedige organisasjoner og organisasjoner som driver aktiviteter for barn og unge kunne hente inntekter fra automater. I mellomtiden blir det ikke tatt noen initiativ fra styrets side eller byråd Tystad for å avvikle avhengighetsforholdet.

Måtte lagt ned

— Vi måtte lagt ned all virksomhet. Det er kun sentrumsforeningen som bidrar med penger til Sommer Bergen. Kommunen kommer ikke med noe. Vi måtte hatt godkjenning fra finansbyråden om vi skulle avviklet, sier Warloe.

Tystad lover å komme tilbake med en finansieringsplan for Sommer Bergens aktiviteter så snart det foreligger innspill fra selskapet. Men han kommer ikke til å ta initiativ til å stoppe inntektskilden det halvannet året som gjenstår før Lotteritilsynet stenger pengekranen.

SVs Ragnhild Hedemann er ikke fornøyd. Hun vil ta saken opp i bystyret.

— Vi kan ikke fortsette med disse inntektene. Dette er et viktig signal til folk om at en ikke skal tjene penger på andres ulykke. Mens vi venter på automathallene synes jeg det er riktig å spørre hva byrådet vil gjøre for å hindre at flere blir spilleavhengige. Det går jo an å oppfordre kjøpesenter til ikke å ta inn automater, slik Galleriet og Øyrane Torg har gjort.