Det var i februar kafeen åpnet. Måneden etter fikk de skjenkeløyve. Besøket har vært over all forventning. Bak driften står foreløpig 40 studenter.

— Men alkohol så tidlig?

— Vi har tilbudet. Dersom det skulle utarte, kutter vi skjenkingen, sier Audun Kjørstad og Tor S. Prestegard.

Til kildene

Begge forsikrer at så langt har driften foregått i sømmelige former.

Kjørstad er leder av Humanistisk studentutvalg mens Prestegard leder studentforeningen Ad Fontes .

— Vi er fornøyde med navnet på kafeen. Ad fontes betyr til kildene. I det ligger det at vi ønsker å bruke kafeen til å dyrke både skriftlige kilder, og at Ad fontes skal være en kilde til sosialt samvær for studentene på HF, sier Prestegard.

Miljøtiltak

bt.no besøkte kafeen da det var prinsebryllup i England. Det ble vist på storskjerm foran et godt besøkt lokale. Fredag var vi tilbake. Da var ikke oppmøtet like godt.

— Hvorfor er det behov for studentkafe her når det er kantine på Sydneshaugen og Studentsenteret?

— Dette er et tiltak for å styrke miljøet blant studentene på HF-fakultet, som er universitetets største. Mange opplever at forelesningene foregår i store auditorier, og har klaget på miljøet. I kafeen kan studentene møtes og ha kollokviegrupper på dagen og andre faglige arrangement på kveldstid. Selv om vi normalt stenger klokken 1800, hender det at vi har utvidet åpningstid i forbindelse med ulike arrangement.

48 kroner

Den som ønsker en matbit i kafeen, må ha matpakke med seg. Ifølge Kjørstad og Prestegard har nemlig Studentsamskipnaden monopol på å selge mat, kaffe og te på universitetets område. Men den som vil ha kaffe, kan likevel få det.

— Vi serverer kaffe og te gratis, og den enkelte legger et bidrag i kaffekassen vår. Det kan være en krone eller en femmer, eller ingenting. Så langt har vi imidlertid fått nok penger ved frivillige bidrag til å kjøpe ny kaffe, sier Kjørstad.

Prisene er heller ikke avskrekkende på det som tilbys i glass. En halvliter koster 48 kroner og et glass vin det samme.

Skryter av Grønmo

Etter hvert som Ad fontes kom i drift, ble det enklere å rekruttere frivillige til driften.

— I starten var det ikke like lett å få folk med på dugnad når kafeen ikke var kommet i drift, men når studentene ser at den er her, stiller de lettere opp, sier Prestegard.

Både han og Kjørstad er full av beundring for universitetsrektor Sigmund Grønmo.

— Han var positiv til dette, og universitetet har bevilget 750.000 kroner. Vi er svært takknemlige for at de stilte opp, men trolig skyldtes det at de så behovet for å styrke trivselen ved HF, mener Kjørstad.

Gratis møbler

Ombyggingen kostet nemlig penger. Kafeen har blant annet fått inngang for rullestolbrukere og utvidet toalett. Men møblementet har de ikke brukt mange kronene på.

— Vi har gått rundt og hentet sofaer og bord. Alt har vært gratis. Det skaper en egen stemning med såpass mange ulike møbler, mener de to.

På baksiden av bygget, ned mot Puddefjorden, kommer de til å søke om å få uteservering.

— Men først må området reguleres for dette. Dessuten må det opprustes. Plassen har vært brukt av mange rusmisbrukere, og vi har funnet flere sprøyter. Etter at vi tok i bruk lokalet og uteområdet, har sprøytemisbrukerne blitt færre, sier Prestegard.

Rektor Sigmund Grønmo var ikke tilgjengelig for kommentar ettersom han for tiden er på reise.

Ad fontes har åpent til midnatt onsdager og torsdager. Siste åpningsdag før sommeren er 27. mai.

Hva synes du om morgenpils for studenter? Si din mening i feltet under!

LOKALET: En gang var dette kantine for ansatte ved HF-fakultetet. Nå styrer studentene kafeen.
PER LINDBERG