To menn henholdsvis i 40— og 60-årene forregnet seg da destilte seg opp på Torgallmenningen i Bergen for å selge ballonger søndagettermiddag.

En patrulje stakk innom salgstedene. De to hadde kun tillatelsetil å stå på 17. mai, og drev dermed med ulovlig salg.

— Ballongene ble beslagslagt etter ordre fra jourhavende, sier operasjonsleder Preben Wallestad i Hordalandpolitidistrikt til bt.no.

Opptrinnet startet i 14.30-tiden. De to selgerne prøvde å snakke seg ut av problemene, og det stimlet unger til. En jente spurte politiet hvorfor de tok ballongene, og fikk følgende svar:

— Vi må følge loven.

Fikk problemer

Politifolkene måtte tilkalle en større bil for å få plass tilalle ballongene, men hadde likevel sitt svare strev med å få dem med seg.

— Det har vært noen kontroller av ballongselgere opp gjennom, men jeg kan ikke huske at jeg har vært med på noe liknende, sierWallestad.

Før du kan begynne med salg fra gateplan, må du betale gebyr til kommunen, og da vil du få anvist plass.

De to mennene slapp å bli med på stasjonen, men det eropprettet sak. De risikerer med andre ord et forelegg.

Og ballongene? Ingen barn, heller ikke politiets, får gledeav dem.

— De blir destruert, sier operasjonslederen.

Stakk hull i Trondheim, klippet i Oslo

Politiet har slått til mot ballongselgere i flere byer. Og kanskje kan Bergens-politiet lære noe av Trondheim. Der stakk ordensmakten hull på ballongene på 17. mai, melder NRK.

I Oslo hadde de en annen tredje løsning: De klippet ballongene under en aksjon på nasjonaldagen, skriver Aftenposten.no.

Ifølge politijurist Rita Parnas åpner politiloven for å uskadeliggjøre gjenstander som kan være til fare, derunder også destruksjon av gjenstander som man anser har kort varighet, for eksempel mat og gassballonger.

Tips om ting som skjer? Send MMS/SMS til 2211, eller skriv e-post

ULOVLIG: De to selgerne hadde kun tillatelse til å stå på 17. mai.
EIVIND SENNESET