• Vi kunne ha dødd, alle sammen, om ikke naboen hadde varslet oss.

Christian Stene (21) er ikke i tvil: Da naboen dundret på døren til leiligheten deres i natt, reddet det livet til ham, moren og de to småsøsknene.

«Det brenner! Kom dere ut fort!»

Det var i 23.30-tiden tirsdag det begynte å brenne i første etasje i det treetasjers leilighetshuset i Furulien på Eidsvågneset — to etasjer under familien Stene.

— Jeg lå i sengen med PC-en og halvsov. Da hørte jeg at det dundret skikkelig på døren, og at noen skrek: «Det brenner! Kom dere ut fort», forteller Christian.Før den dramatiske meldingen ble skreket til dem gjennom døren, hadde ingen i familien merket noe. Ingen røykvarsler. Ingen brannalarm. Ingen røyklukt.

Christian kom seg opp av sengen i en fei. Lillesøster Nathalie (7), lillebror Joachim (16) og mamma Elisabeth lå og sov, men Christian fikk vekket dem.

- Røyken kom mot oss opp trappen

— Det var veldig dramatisk. Da vi kom oss ut av leiligheten, kom røyken mot oss opp trappen. Og det var en enorm varmeutvikling i gangen, sier mamma Elisabeth.

Jeg ser hvor dyrebart og skjørt livet er, hvor fort ting kan skje

Heidi Sæle, oppdaget brannen

Fra utsiden av huset så de at det var åpne flammer fra gulvet i leiligheten rett under deres. Til alt hell var den ubebodd for øyeblikket.

NATTLIG DRAMA: Brannen startet i første etasje og spredte seg til en tom leilighet i etasjen over. Over den tomme leiligheten bor familien Stene, alle fire hadde gått til sengs.
BJØRN OTTO AARHEIM

— Det var helt oransjefarget inni der. Flammene var store, sier Elisabeth.

Så hull med flammer rundt

Den som varslet familien Stene, var tobarnsmoren Heidi Sæle - leietakeren i første etasje. Med to barn i seng, satt hun tirsdag kveld og koste seg i varmen fra vedovnen - i ferd med å sovne foran TV-en.

Da merket hun plutselig at det var «veldig røykfylt» i leiligheten.

— Jeg kikket opp i taket over ovnen. Der var det et hull med små flammer rundt, forteller Sæle.

Hun fikk vekket de to sønnene på elleve og fem år og stormet ut av leiligheten. Så hev hun seg på telefonen til brannvesenet. I panikken fikk hun ikke touch-skjermen på sin egen telefon til å virke, og måtte bruke sønnens for å få ringt alarmtelefonen.

- Ikke gå opp, mamma!

Deretter, drevet av instinkt og adrenalin, løp hun inn i huset igjen for å varsle de fire i familien Stene.

Først ringte hun på dørklokken deres på utsiden av huset, uten reaksjon. Hun kunne ikke vite at dørklokken ikke virker.

Altså måtte hun inn i gangen og opp en etasje.

— Ungene sto og skrek at jeg ikke måtte gå opp, men jeg bare buste inn uten å tenke. Jeg så egentlig ikke at det brant før jeg kom ut igjen og så flammene i leiligheten i midten, sier Sæle.

Gode krefter på lag

Skjebnen, englevakten eller flaksen. Kall det hva du vil. Noen gode krefter spilte definitivt på lag denne kvelden.

Ytterdøren til leilighetene i andre og tredje etasje pleier nemlig å være låst om kvelden, men denne kvelden sto døren heldigvis åpen. Årsak: Christian hadde glemt å låse.

— Jeg glemmer aldri å låse døren ellers. Så du kan si at det var bra timing, sier Christian.

Reddet to katter

Christian og lillebror Joachim reddet selv liv denne kvelden. Da de først hadde kommet seg ut, innså de at familiens to katter var igjen inn i leiligheten. De løp inn igjen og fikk reddet dem ut i siste liten.

— Da var det skikkelig med røyk i gangen, og gulvet i leiligheten vår var glovarmt, sier brødrene om katteredningsaksjonen.

Fikk takket direkte

Onsdag ettermiddag var begge familiene, som er leietakere, tilbake for å se på huset. Familien Stene kan kanskje få flytte kjapt inn igjen, men for Heidi og barna blir nok ventetiden lenger.

Og mamma Stene lot ikke anledningen gå fra seg til å takke naboen direkte og oppriktig:

— Hadde ikke du greid å vekke oss, så hadde vi ikke merket at det brant.

Tirdagens heltinne svarer beskjedent:

— Jeg bare handlet på instinkt. Jeg føler meg absolutt ikke som noen helt.

- Dyrebart og skjørt

Foreløpig bor Sæle og sønnene hos familie.

Hun ergrer seg over at hun ikke hadde innboforsikring, men det er underordnet nå.

— Materielle ting kan erstattes. Det viktigste er at det gikk bra med alle.

— Jeg ser hvor dyrebart og skjørt livet er, hvor fort ting kan skje.

Politiet har gjort krimtekniske undersøkelser i dag, men har så langt ikke funnet brannårsaken.

SKJEBNEFORGLEMMELSE: Christian Stene (21, t.h.) glemte for en gangs skyld å låse ytterdøren til huset tirsdag kveld. Det gjorde at naboen kunne ta seg opp til leiligheten deres og få varslet dem om brannen. Alle var gått til sengs da brannen brøt ut, inkludert lillesøster Nathalie (7). Hun valgte å gå på skolen onsdag, og kunne derfor ikke være med på bildet.
Elisas Dahlen