— Det var jo «Silvana» som holdt livi oss her. Båten fraktet kraftfôr den ene veien og melk den andre. Uten den har vi ikke noeher å gjøre, sier melkebonden Geir Arne Eikemo, om båten som nettopp har sunket i fjorden utenfor.

På tirsdag venter de kraftfôr til dyrene, syv-åtte sekker på 700 kilo i hver. Hvordan de skal få sekkene over fjorden nå, aner han ikke. Melketankenelå og fløt en kilometer fra kaien - med beina opp.

— Vi er jo vant til å være selvhjulpne her. Men hva det blir til nå, vet jeg ikke i kveld i hvertfall, sier Eikemo.

Skulle passe på båten

Den lille bygden Eikemo i Etne består av tre gårder, som alle driver med sauer og geiter til melkeproduksjon. Nærmeste vei til omverdenen ligger et stykke unna, på motsatt side av Åkrafjorden.

— En må jo ha nerver av stål, skaldu bo på en slik plass som dette. Men det begynner å røyne på nå, sier Eikemo.

Eieren av den 70 fot store båten, NilsKjetil Eikemo, var borte på helgetur, så Geir Arne skulle passe på båten mens han var vekke. Nils Kjetil hadde også en liten båt i tillegg, med en påhengsmotor som falt av, opplyser Geir Arne Eikemo.

— Det er nok ikke så mye håpfor den store båten. Den henger etter baktrossen, på skrå utover langs den bratte bunnen. Den er klartil å ta av ut og ned i fjorden, om trossen ryker, sier Eikemo. Han har ikke stor tro på at den er mye verdt, når de en gang får den opp på land.

Mangler båthavn

Dette er den tredje båten de mister på samme stedet. Eikemo mener en bedre båthavnen kunne forhindret det.

— Vi har ikke en god nok havn, spesielt ikke når det blåser østavind, sier han.

— Min bror søkte i 1996 om å få bygge en havn, men vi fikk ikke noen respons pådet.

— Vi er et litesamfunn, som egentlig ikke skal eksistere i dagens moderne Norge. Det kan i hvert fall virke sånn, som at man er mest i veien, sier Geir Arne Eikemo.

OVER VANNET: Bare toppen av masten stikker opp fra sjøen.
Geir Arne Eikemo