• En symbolhandling, sier streikeleder Roar Ulvestad.

I dag starter lærerstreiken på Rothaugen skole. Da BT besøkte skolen, var skolen forlatt og ingen streikende lærere å se. Det bekrefter også rektor Atle Fasteland:

— Skolen er tom, og jeg har hjemmekontor, sier Fasteland når BT ringer.

STREIKELEDER: Roar Ulvestad.
PRIVAT

For streikeleder og hovedtillitsvalgt ved Rothaugen skole, Roar Ulvestad, startet streiken ved morgengry.

— Den startet ved at jeg laget en dobbel espresso og brettet opp streikeermene, sier Ulvestad.

De 33 lærerne som er tatt ut i streik ved Rothaugen, har som andre lærere avtalefestet avspasering i feriestarten, før de selv går ut i ferie. Dermed blir det ingen streikevakter å se.

— Derfor skjer det i praksis ingenting før etter ferien. Så lenge skolene likevel er stengt og det er ferie, gjør vi ingen markering knyttet til streiken, sier lokallagsleder Bjarne Mohn Osvold i Utdanningsforbundet i Bergen til NTB.

- Hindres fra å besøke kontoret

Streikeleder Ulvestad forklarer fraværet av streikende lærere med at streikestarten kun var ment som en symbolhandling og at de tar ferie enn så lenge.

— Dette er en symbolhandling om at streiken er i gang, men det har jo ingen taktiske konsekvenser for skolen, sier Ulvestad.

Han forteller at streiken har reelle konsekvenser, i hvert fall for lærerne selv.

— Vi som har sommerferie har nå ikke mulighet til å stikke innom i arbeidstiden. Vi kan ikke gjøre noe skolerelatert, sier Ulvestad.

— Er dette noe du normalt ville gjort nå i sommerværet?

— Det er mange som liker å stikke innom første ferieuke for å fikse det som måtte stå igjen av arbeid, og det blir de nå hindret fra å gjøre, sier Ulvestad.

— Utover sommerferien er det også flere som trives med å stikke innom kontoret, men det kan de nå altså ikke gjøre, sier Ulvestad.

- Klar for skolestart

Utdanningsforbundet har varslet en kraftig opptrapping av lærerstreiken fra skolestart. Ulvestad lover nå å lade batteriene i sommer for å være klar for alvoret i august.

— Ja, nå skal vi gjøre oss klar for storstreiken, sier Ulvestad.

- Hva blir første streikehandling i august?

— Mine medlemmer skal møte til streikevakter umiddelbart ved skolestart. Vi har tre planleggingsdager før skolestart, og den første dagen vil bli brukt til et streikemøte. Fra dag to streiker vi for fullt, sier Ulvestad.