Mandag har Utrykningspolitiet (UP) kontroll på disse stedene på Vestlandet:

  • E16 ved Vaksdal
  • E16 mellom Lærdal og Aurland
  • Fylkesvei 7
  • E39 mellom Oppedal og Bergen (her blander sivile politibiler seg med trafikken)
  • E134 i Sunnhordland — Vi har tatt mange i 60-sonen i Vaksdal. Noen sjåfører blir sinte fordi vi står i en 60-sone, og tror vi bare vil ta inn mest mulig penger. Men det er bor faktisk folk langs denne veien, og jeg tror de setter pris på at vi har kontroller, sier Loen Nordanger, leder for UP i Hordaland, Sogn og Fjordane, Sunnhordland og Haugalandet.

Flaut

Laila Margrethe LarsenFinnstad (49) fra Lauvås er en av de som ble stoppet i Vaksdal i dag.

Laila Margrethe Larsen Finnstad (49) fra Lauvås avsluttet påskeferien med en liten bot.

— Tja, det var litt høyfart, jeg fulgte etter broren min. Vi har vært i lærdal, og nå skal vi hjem til far som erlitt dårlig, forteller Finnstad.Et annet par blir stoppet mens vi er der, og vi spør om vi kan få snakke med dem.

— Overhodet ikke, dette erflaut, forteller den kvinnelige sjåføren. Men hun tillater seg likevel et forsiktig smil mens politibetjent Blom Andersen skriver ut boten så blekket skvetter.

- Høyt tall

Søndag tok UP 41 sjåfører med for høy fart. Seks av disse mistet lappen.

— Dette er et høyt tall. Hjemfarten er ofte preget av køer, og det kan rett og slett være vanskelig å kjøre for fort, sier Nordanger.Fem av sjåførene som mistet lappen ble tatt av sivile UP-patruljer mellom Oppedal og Bergen. De skulle dermed ikke nå en ferge, men var på vei mot Bergen etter å ha tatt fergen fra Lavik til Oppedal. Høyeste målte fart søndag var 120 km/t i 80-sonen.

Her får en dame sett på farten som ga henne 4900 kroner i bot. Hun fikk ikke med seg et soneskilt i en tunnel i Vaksdal.
Ronald E. Hole

Fra palmehelgen til første påskedag har UP skrevet ut 295 forenklede forelegg på Vestlandet. Elleve sjåfører er anmeldt, mens åtte har mistet sertifikatet.

Kjører for sent

— Våre patruljer skal være like obs på sjåfører som skaper unødvendig kø som på de som kjører for fort. De som kjører veldig sent uten å slippe annen trafikk forbi, skaper mye frustrasjon, og det kan oppstå farlige situasjoner, sier UP-sjefen.

I Sogn og Fjordane begynte kontrollene allerede tidlig mandag formiddag.

— Vi sjekker adferd, fart og rus. I dag står vi på E16 mellom Aurland og Lærdal. Her møter vi trafikken fra Hemsedal og Hallingdal, sier Arvid Flæte i UP i Sogn og Fjordane.

Politiet er spesielt oppmerksomme på førere som hindrer annen trafikk, eller ligger for tett opp til bilen foran.

DirigererTrafikken hoper seg ofte opp ved rundkjøringen på Trengereid der bilene fra E16 og Fv7 møtes.

— Søndag dirigerte vi trafikken på Trengereid. Personbiler blir sendt gamleveien rundt Garnes for å ta unne litt av køen. Vi prioriterer også trafikken fra E16 så de skal slippe å bli stående stille i en tunnel. Det er ferre som kommer på Fylkesvei 7, og de står uansett i friluft, sier Nordanger.

Det kan også bli aktuelt for politiet å dirigere trafikken mandag, hvis det oppstår lange køer.